Global undersökning signalerar maktskifte på arbetsmarknaden – till fördel för arbetstagarna

av Admin

– Arbetsmarknaden står inför ett maktskifte när arbetstagare i allt större utsträckning dikterar villkoren för sitt eget arbete. Detta enligt en global undersökning som arbetsplatsspecialisten IWG genomfört tillsammans med MindMetre Research. Årets svar signalerar tydligare än någonsin tidigare att klassiskt kontorsjobb blir allt mer utdaterat och att företag som avstår en flexibel arbetsplatspolicy riskerar att gå miste om de vassaste talangerna. 

I undersökningen fick 15 000 respondenter i 80 länder ge på sin syn på arbetsplatsföränd-ringar och flexibelt arbete och bland annat framkom det att:

 8 av 10 skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet (83%)
 Över hälften av respondenterna tycker att möjligheten till valfri arbetsplats är viktigare för dem än arbete på ett prestigefyllt företag (54%)
 3 av 4 anser att flexibelt arbete har blivit den nya normen

Som ett resultat av detta har 85% av de tillfrågade företagen under de senaste tio åren också infört en flexibel arbetsplatspolicy eller planerar att införa en, vilket tyder på att arbets-tagare i allt större utsträckning dikterar villkoren för hur en vanlig arbetsdag bör se ut 2019.

”Förra året visade undersökningen att vi nått en brytpunkt vad gäller flexibelt arbete, men det vi ser nu är att flexibelt arbete faktiskt betraktas som den nya normen. Inte minst uppger fak-tiskt hälften av alla svaranden att de arbetar utanför kontoret under minst hälften av veckan.” säger Mark Dixon, VD och grundare av IWG.

Men inte alla företag har lyckats implementera en flexibel arbetsplatspolicy. Drygt 60 % av de tillfrågade företagen svarar att en förändring av organisationskulturen är det största hind-ret för att implementera en flexibel arbetsplatspolicy och mer än en tredjedel (41%) uppger att rädslan inför hur en sådan policy skulle påverka resten av företagskulturen är det största hindret.

”Vår studie visar att företag som inte redan har funderat över de ekonomiska och strategiska fördelarna som flexibla arbetsytor innebär, behöver göra det nu. I annat fall får de förbereda sig på att bli betraktade som omoderna vad gäller synen på vad som utgör en bra arbetsdag – vilket gör att man riskerar att gå miste om de bästa rekryteringarna.” fortsätter Dixon.

I undersökningen svarar 70% att möjligheten att välja arbetsmiljö är en nyckelfaktor när man utvärderar nya karriärmöjligheter* och många av företagen har också tagit fasta på detta. Att nästan 4 av 5 företag har valt att införa flexibelt arbete för att kunna hålla kvar sina toppre-kryter indikerar att man är lyhörd inför förändringar på arbetsmarknaden och benägna att möta upp de nya kraven från arbetstagarna.

”För Sveriges del ser vi att vi följer den globala trenden på nästan samtliga punkter och vi ser också att svenska arbetstagare i allt större utsträckning efterfrågar möjlighet till flexibelt arbete. Det är väldigt positivt, inte minst med tanke på att 91 % av de som infört flexibelt ar-bete faktiskt uppger att det gjort företaget mera produktivt.”, avslutar Patrik Ölvebäck, Country Manager för IWG i Sverige.

Noteringar
För majoriteten av de svarande är definitionen av en flexibel arbetsplatspolicy möjligheten att välja och ändra platsen för sitt arbete.
Om undersökningen
IWG Global Workspace Survey har genomförts i 10 år. Mer än 15,000 yrkesverksamma från en rad olika branscher i 80 länder, varav 98 svarande i Sverige, har deltagit IWG Global Workplace Survey. Respondenterna värvades online i januari 2019 och kontakter drogs ur en pool av kunder och före-tagsledare från 80 länder. Undersökningen utfördes självständigt av MindMetre Research. Respon-denterna tillfrågades om sin syn på den förändrade arbetsplatsen och flexibelt arbete
För komplett rapport från undersökningen klicka här

* I Sverige ligger siffran på 49 %. I övrigt följer Sverige det globala snittet som presenterats här.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...