Förra året skedde 45 inbrott om dagen under sommarmånaderna, så här minskar du risken

av Admin

Förra sommaren anmäldes drygt 4 000 inbrott under sommarmånaderna juni-augusti. Det är i snitt 45 inbrott per dag i villa och lägenhet där många utsatts för dyra kostnader och obehaget att någon varit inne i deras boende, stulit saker och rotat runt bland personliga tillhörigheter. Kom igång med Grannsamverkan innan semestermånaderna börjar och minska risken att utsättas för inbrott. 

Med sin minskning av inbrott med 36 % i Grannsamverkansområden jämfört med 8 % i kontrollområden är Grannsamverkan den klart bästa metoden mot inbrott. Även en minskning av tillgreppsbrott och en ökning av antal gripanden av Polisen kan ses i Grannsamverkanområden. Men kanske det viktigaste av allt, 38 % uppger att de sedan de startat Grannsamverkan känner sig tryggare i sitt område. Det här framkommer i en utvärdering av Grannsamverkan gjord av docent Peter Lindström Polisen/Malmö Högskola.

– Ännu finns det tid att komma igång med Grannsamverkan innan semestern börjar. Har man redan Grannsamverkan, prata med grannarna om när ni är borta och vidta nödvändiga brottsförebyggande åtgärder innan avfärd, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen och ordförande i Nationella gruppen för Grannsamverkan.

För att starta Grannsamverkan i sitt villaområde eller flerbostadshus kontaktas den lokala polisen i kommunen/stadsdelen på telefonnummer 114 14. Det är boende, fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar i området/trapphuset som initierar Grannsamverkan.

Uppmärksamhet och engagemang i att tillsammans hjälpas åt att förhindra brott i det egna bostadsområdet utgör grunden för Grannsamverkan. Det innebär att alla i området är mer uppmärksamma på vilka som rör sig i området, noterar det som verkar misstänkt eller konstigt och tillkallar polis vid pågående brott.

Faktaruta:

Minimikrav för Grannsamverkan

Vaksamhet: Var allmänt vaksam och kontakta polisen om något är misstänkt.

Om du är bortrest: Meddela dina grannar om du är borta mer än några dagar.

Värdesaker: Förvara värdesaker på ett betryggande sätt.

Förebyggande åtgärder: Var förtrogen med de förebyggande tips som finns på

www.grannsamverkan.se

Läs mer om SSF Stöldskyddsföreningen på www.stoldskyddsforeningen.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...