Elpriserna driver upp hushållens driftskostnader

av Admin

Elkostnaderna 2022 överskuggar de övriga hushållskostnaderna markant. Det visar Villaägarnas årliga driftsrapport för svenska hushåll. Få kommuner lyckas reducera hushållens kostnader.

Villaägarna har sammanställt de fyra främsta driftskostnaderna i villahushåll. Rapporten redovisar kostnaderna för vatten och avlopp, avfallshantering, elhandel och elnät. I elområde 3 och 4 utgör elkostnaderna över 60 procent av de totala kostnaderna, en kostnadsökning runt 55 procent från förra året. Även elkostnaderna i elområde 1 och 2 utgör ca 44 procent och har stigit med över 20 procent sen förra året.

– Dyrast är det för invånarna i Högsby kommun vilket är representativt då små kommuner på den sydsvenska landsbygden är de hårdast drabbade, säger Jonathan Lindgren expert på kommunala tjänster hos Villaägarna.

Undersökningen visar att boende i Piteå har för undersökningen de lägsta kostnaderna i landet, följda av flera kommuner i norra Sverige. Gemensamt för kommunerna med låga kostnader är att de befinner sig i elområde 1 och 2.

– Utöver elområdesfaktorn visar också undersökningen att de största städerna har goda förutsättningar att reducera kostnaderna för sina invånare, fortsätter Jonathan Lindgren.

Störst kontrast är det för boende där elområdesgränsen korsar kommunen.

– De boende i bruksorten Svabenserk i södra Ovanåker har under de senaste 12 månaderna haft dubbelt så höga elkostnader som de boende norr om elområdesstrecket i kommunen, avslutar Jonathan Lindgren.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...