Bilarna som underlättar övningskörningen

av Admin

Sensommaren är en utmärkt tid att börja övningsköra. För att vägleda handledaren som letar efter en bra bil för uppdraget har Kamux tagit inspiration från de största körskolorna i Sverige och listar nu vilka bilar och funktioner som är bäst lämpade.

Att lära sig köra är för många ett spännande men nervöst steg mot frihet och självständighet. Att som handledare välja en bra bil att övningsköra med är inte alltid helt enkelt. Vanliga faktorer som bränsleförbrukning, drivmedel och hästkrafter är inte det som väger tyngst för den som sitter bakom ratten för första gången. I stället kan det vara lämpligt att prioritera enkel manövrering, parkeringssensorer och komfort.

– Oavsett vilken ålder du är i när du börjar övningsköra kan det kännas väldigt ovant och nervöst. En sak som kan göra den du övningskör med mer bekväm är att köra i rätt bil med de funktioner som passar just den personen bäst. På Kamux har vi många olika märken och modeller och något som passar för de flesta. Du kan alltid fråga våra säljare om tips på vilken bil som passar bäst att övningsköra med, säger Kerim Nielsen, VD för Kamux Sverige.

Så vilka bilar är egentligen bäst när du ska övningsköra? Kamux har kartlagt bilarna hos några av Sveriges största körskolor för att ta reda på vilka faktorer de prioriterar.

– För det första är det ovärderligt att ha tillgång till en manuell bil att övningsköra med. Det hjälper dig som ny förare att lära dig grunderna i den tekniska delen av bilkörningen när det kommer till växling och koppling. Det viktigaste är att du lägger pengar på och prioriterar säkerhet i stället för en bra stereo eller ett snyggt utseende, säger Clas Karlsson, Regionchef på Mårtenssons Trafikskola.

Audi Q2
En Audi Q2 är en utmärkt bil för den som ska ta ett manuellt körkort. Med bilens progressiva styrning känns manövreringen fastare vid högre hastigheter och mer lättmanövrerad vid parkering. Bilen är även utrustad med fler funktioner som gör den lättmanövrerad, exempelvis variabel styrutväxling samt hastighetsberoende styrningsassistans.

Ford Fiesta
Den kompakta Ford Fiestan är utrustad med aktiv parkeringshjälp, farthållare och trafikskyltsigenkänning som kan fungera som ett bra stöd för den som övningskör. Systemet varnar även om bilen är på väg ut ur körfältet vilket gör det lättare att avgöra vilket avstånd som bör hållas till vägkanten.

Kia Picanto
Kia Picanto är utrustad med parkeringssensorer (PDC) och backkamera vilket är perfekt för den som ska lära sig fickparkera. Bilens funktion backstartshjälp gör det dessutom enkelt att starta i en sluttning eller backe, vilket annars kan kännas ovant och obehagligt för den som övningskör.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...