Att tänka på innan du köper renoveringsobjektet

av Admin

Är du sugen på att köpa ett renoveringsobjekt? Kör på! Men innan du bestämmer dig finns det en hel del att ha i åtanke.

Artikeln är i samarbete med norddesign

Sommaren har en tendens att få oss att känna hur det rycker i hantverkarfingrarna. Hur mysigt ser det inte ut att köpa ett nergånget hus som stått övergivet ett tag i en lantlig idyll för en prislapp som är till hälften av vad ett färdigrenoverat hus har.

Att gå från dröm till handling är för många det bästa beslutet, men innan du bestämmer dig finns det några grejer att tänka på.

Förarbetet kan vara krävande, men när du kommit hela vägen till inredning och design hittar du massor av tips och idéer på norddesign.se.

Innan du drar igång och ska bygga ut något, se till så att du har koll på regler kring bygglov.

Har du fritid? 

Om du bestämmer dig för att köpa ett renoveringsobjekt kommer du behöva mängder av fritid. Ett hus tar tid att renovera och om du jobbar heltid och dessutom har barn att ta hand om, kommer det inte bli många timmar kvar till huset. Ett tips är att frigöra tid innan du bestämmer dig. Kanske är det läge att ta lite tjänstledigt, studera lite och renovera upp huset? Finns inte tiden kommer renoveringen att dra ut på tiden och risken finns att det bara blir ett stressmoment.

Är du händig?

Alla som renoverar sommartorp är inte utbildade snickare, men gemensamt är att i princip alla har erfarenhet och intresse av att arbeta med händerna. Har du tagit hand om gamla golv förut? Har du ett öga för vad som ska göras och har du vana vid att använda olika verktyg? I så fall, kör på och var beredd på att anlita lite hjälp. Annars kan det vara en god idé att börja göra lite vanliga hemmarenoveringar först. Att renovera ett hus kräver både självförtroende och gott tålamod.

Har du budget till hjälp?

Visst, som hobby-hantverkare kan du göra en hel del själv, men en hel del moment kräver professionell hjälp. Det kan till exempel vara bra att ta hjälp av en elektriker för att dra elen i huset, eller en rörmokare för att se över avloppen. Ska du dränera ett hus utan att ha gjort det förut? Det är inte det lättaste och det krävs nästan extern hjälp. Innan du gör köpet, räkna på vilken hjälp du kan behöva så att priserna inte blir en obehaglig överraskning.

Ska du göra det tillsammans med någon?

Om du ska renovera upp ett hus tillsammans med någon, en vän eller en partner, känn av så att båda har samma intresse. Det kommer vara en hel del jobb och slit som kan vara riktigt roligt och givande om man gör det tillsammans, men frustrerande och bråkigt om båda parter inte har samma intresse och den ena går runt och gnäller.

Prata om renoverinsobjektet och vilket arbete det innebär. Står ni båda på samma punkt inför köpet, kör på!

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...