ABB presenterar ny metod för batteritillverkning som ett snabbspår till marknaden för nyprojekterade anläggningar

av Admin

Den här veckan har ABB presenterat sin nya Plant Optimization Methodology för batteritillverkning på The Battery Show i Nordamerika, då man visade hur nyprojekterade batterifabriker snabbt kan komma igång med global verksamhet.

I en tid då stora biltillverkare avsätter mer än 500 miljarder dollar för produktion av elbilar, och då många planerar att enbart erbjuda elbilar från 2035, har efterfrågan på litiumjonbatterier ökat enormt. Men många batteritillverkare kämpar med att hålla jämna steg samtidigt som deras produktion ska vara lönsam, effektiv och säker, utan att kvaliteten blir lidande.

ABB:s modulära och repeterbara metod med en unik kombination av elektrifiering, instrumentering, styrning och digital (EICD) teknik, ABB Ability™ Adaptive Execution, innebär att genomförande och kontinuerlig driftsupport förenas i en enda lösning till ett flexibelt erbjudande som gör det möjligt för nyprojekterade anläggningar att nå marknaden på kortast tänkbara tid. 

Metoden betonar värdet med tidigt samarbete genom ABB:s Adaptive Execution för att optimera anläggningens utformning och prestanda genom att minska ändringar i nya anläggningsprojekt. Metoden går ut på att komprimera tillverkningsscheman, minska uppstartstid och ge CAPEX- och OPEX-besparingar.

Till skillnad mot traditionella ansatser, som kan omfatta många olika leverantörer och gränssnitt, integration på plats och komplex installation, integrerar ABB EICD-tekniken sömlöst med centraliserad samverkan och strömlinjeformade processer för att optimera verksamheten. Standardisering från konceptstadiet hela vägen till slutprodukten ger den flexibilitet som krävs för att minska komplexa gränssnitt och möjliggöra en fullt optimerad metod för batteritillverkning.

Efterfrågan har ökat till följd av konsumenttrenderna, bland annat spridningen av smarta telefoner och andra mobila enheter, distribuerad energilagring och biltillverkarnas svar på det ökande anammandet av hybrid- och elfordon. Under senare tid har myndighetsinitiativ, som satsningar inom EU och USA på att hålla batteritillverkningen på lokal nivå, lagt ytterligare bördor på tillverkarna som redan tidigare stod inför utmaningar med att hantera kostnader och garantera säkerhet och miljöansvar.

”Vår metod syftar till att stödja produktionstillväxten i gigawattfabriker världen över för att minska flaskhalsarna i denna snabbväxande sektor”, säger Staffan Södergård, Global Product Line Manager för batteritillverkning på ABB. ”Det här är ett mycket spännande och nytt område som har en enorm potential att skalas upp för att möta efterfrågan och i slutändan möjliggöra ett samhälle med låga koldioxidutsläpp.”

ABB arbetar redan tillsammans med Northvolt, en av Europas ledande batteritillverkare, för att utveckla en hållbar tillverkningsbas som motsvarar behoven i en elektrifierad värld och eliminerar världens beroende av fossila bränslen. Northvolt Ett – en av Europas största gigafabriker – kommer att få en produktionskapacitet på 60 gigawattimmar (GWh), vilket skulle kunna räcka för batterier till ungefär en miljon elfordon varje år.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Process Automation: ABB:s affärsområde Process Automation är ledande inom automation, elektrifiering och digitalisering för process- och hybridindustrin. Vi tjänar våra kunder med en bred portfölj av produkter, system och end-to-end-lösningar, inklusive vårt # 1 distribuerade styrsystem, programvara och livscykeltjänster, branschspecifika produkter samt erbjudanden inom mätning- och analys, marin och turboladdning. Som den globala # 2 på marknaden bygger vi på vår djupa domänexpertis, vårt mångsidiga team och globala fotavtryck och är dedikerade till att hjälpa våra kunder att öka konkurrenskraften, förbättra deras avkastning på investeringarna och köra säkra, smarta och hållbara verksamheter. go.abb/processautomation

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 16 september 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...