Yrkes-VM 2022 arrangeras i ny tappning – Sverige ett av värdländerna

av Admin

Trots inställt Yrkes-VM i Shanghai meddelar nu WorldSkills Sweden att tävlingarna som skulle äga rum i oktober blir av. Detta i form av mästerskapet WorldSkills Competition 2022 Special Edition. Flera av WorldSkills medlemsländer kommer arrangera de olika tävlingsyrkena, däribland Sverige som står som värdland för Visual Merchandising.

Tidigare i sommar meddelades det att Yrkes-VM i Shanghai, där det svenska Yrkeslandslaget skulle deltagit i oktober, ställs in. De kinesiska arrangörerna bedömde att det inte gick att genomföra tävlingarna som planerat på grund av de fortsatt strikta pandemirestriktionerna.

Efter beslutet har WorldSkills International arbetat för att hitta alternativa lösningar till att genomföra tävlingarna, något som nu resulterat i WorldSkills Competition 2022 Special Edition. Mästerskapet ersätter officiellt höstens Yrkes-VM i Shanghai och innebär att yrkena med tillhörande tävlingsmoment kommer äga rum i olika länder runt om i världen. Tävlingarna har VM-status, vilket betyder att den som tar guld kommer titulera sig WorldSkills Champion.

– Vår målsättning har alltid varit att lösa situationen på bästa möjliga sätt så att våra yrkesskickliga ungdomar ska få mäta sig mot andra länders tävlanden. Vi har jobbat stenhårt för att hitta ett alternativ till Shanghai, och det känns fantastiskt att äntligen kunna meddela att tävlingarna blir av, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden.

WorldSkills International arbetar nu nära 15 av sina medlemsländer som kommer stå värd för de cirka 60 olika yrkena. Däribland Sverige som arrangerar yrkesgrenen Visual Merchandising. Tävlingarna i de olika yrkena kommer till stor del anordnas runt samma tidpunkt som Yrkes-VM i Shanghai skulle ägt rum.

– Alla ungdomar i Yrkeslandslaget är riktigt peppade på att visa upp sina färdigheter. Även fast årets mästerskap blir annorlunda i och med att vi inte längre tävlar samlat i ett land, kommer vi fortfarande ha lagsamlingar både innan och efter det att våra tävlanden åker i väg, säger Patrik Svensson.

Yrkeslandslaget består i år av 17 tävlanden, där majoriteten tävlar individuellt. Automationstekniker och Trädgårdsanläggare tävlar dock i lag om två personer.

DET SVENSKA YRKESLANDSLAGET 2022

Johan Wennerholm Automationstekniker * Vetlanda
Elias Ramming Automationstekniker * Kristianstad
Edwin Svensson CAD Lund
Alexander Johnsson CNC-operatör (svarvning) Södertälje
Maria Tsychkova CNC-operatör (fräsning) Sollentuna
Emrik Gunnarsson Flygtekniker Göteborg
Rasmus Risberg Webbutvecklare Västerås
Joel Rosenqvist Industrielektriker Kristianstad
Alva Lind Juvelerare/guldsmed Mjölby
Jasmin Aslan Frisör Sävedalen
Love Dahl Kock Vallentuna
Evelina Fäldt Servering Sjöbo
Pontus Larsson Trädgårdsanläggare * Bjärred
Charlie Fernryd Trädgårdsanläggare * Veberöd
André Pettersson IT-tekniker Malmö
Hanna Lind Butikskommunikatör Åsljunga
Emma Billsten Hotellreceptionist Lomma

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...