Totala utbudet av bostadsrätter till salu och snart till salu rekordstort

av Admin

Ny statistik från bostadssajten Booli visar på en lägenhetsmarknad som kommit igång ordentligt efter sommaren. Genom att slå ihop det vanliga utbudet av lägenheter till salu med de lägenheter som annonseras som snart till salu blir det tydligt att det totala utbudet är det högsta sedan Booli började mäta. Trots det stora utbudet sjunker annonstiderna på till salu och fler och fler bostadsrätter säljs redan innan första visningen.

Totalt fanns runt 27 900 bostadsrätter ute på Booli under vecka 32 – antingen till salu eller som snart till salu. Det är en ökning med 10% jämfört med förra året då utbudet låg på 25 450. Tidigare under året har Booli informerat om ett ökat utbud av bostäder snart till salu och det fortsätter även nu att ligga rekordhögt.

Trots ett ökande utbud på marknaden, minskar antalet dagar en lägenhet ligger ute till skarp försäljning. I snitt ligger en lägenhetsannons ute till salu i 13 dagar innan den plockas bort från marknaden. Föregående år var siffran 16 dagar. För annonser som är listade som snart till salu är mediantiden 118 dagar innan de säljs, plockas bort eller blir aktiva försäljningar.

– Det här är ett tecken på att marknaden har börjat ta fart igen och att många vill sälja sin lägenhet inför hösten. Det är också intressant att fler lägenheter till salu går till avslut snabbare, trots det högsta totala utbudet på marknaden någonsin, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli.

Fler säljs före visning

En ytterligare intressant faktor är att andelen lägenheter som säljs före visning ökar. Idag säljs 15,1 procent av utbudet före visning, medan 2020 och 2019 låg andelen på 14,2% med en nedåtgående tendens. Ett län som sticker ut är Gotlands län, där antalet lägenhetsförsäljningar som sker före visning ökade med hela 20 procent jämfört med i fjol.

Just nu finns fler lägenheter som är snart till salu än till salu på Booli. Under vecka 32 låg hela 17 000 lägenheter som snart till salu, jämfört med utbudet av skarpa försäljningar på 12 300.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...