Tips inför höstens största visningshelg

av Admin

Fjärde helgen i augusti är historiskt sett höstens största visningshelg och bostadsvisningarna som står som spön i backen. På söndag har Fastighetsbyrån 704 visningar runt om i landet. Vad ska man tänka på som bostadsspekulant – här är tipsen! 

Fjärde helgen i augusti brukar vara höstens största visningshelg. De senaste två åren, söndagen 26 augusti 2018 och söndag 25 augusti 2019, hade Fastighetsbyrån över 900 visningar runt om i landet. I år är betydligt färre visningar bokade, 704 stycken. En väldigt aktiv sommar med många försäljningar, och Corona-anpassning, gör att det inte blir samma visningsboom.

• Sista veckan i augusti är alltid en av årets största visningshelger. Aktiviteten går normalt ner kraftigt på sommaren för att sedan komma igång snabbt i augusti. I år ser det annorlunda ut. Antal försäljningar i juli har ökat kraftigt jämfört med förra året, kopplat till att fler haft hemester och ett ökat fokus på den egna bostaden. Det gör att vi inte får samma kraftiga ökning i år. På grund av Corona begränsar vi även antal öppna visningar vilket också påverkar, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Även om det är färre öppna visningar i år än vanligt väntas kommande helg bli en av de största visningshelgerna under hösten – och det lönar sig att vara förberedd som spekulant. Sitt inte och kasta bort din tid på casino utan svensk licens utan försök planera helgen noggrant.

• Det kommer vara mycket folk ute på visningar i helgen och vi anpassar dem efter Coronasituationen med begränsat antal personer i bostaden samtidigt samt kompletterar med fler digitala och privata visningar. Som spekulant gäller det att vara väl förberedd. Ibland kan det gå väldigt fort och det gäller att vara lite på hugget för att inte missa drömbostaden, fortsätter Johan Engström.

Fastighetsbyråns sju tips inför visningen:
1. Be om en alternativ visning om du inte är bekväm med att titta på bostaden samtidigt som andra – digitalt eller en enskild visning.
2. Se till att ha finansiering helt klar redan innan du börjar gå på visning. Ha ett aktuellt lånelöfte och undersök föreningens ekonomi noga om det är en bostadsrätt.
3. Sätt ett köptak men undvik att ha det på en större, jämn siffra. Sätt till exempel ditt tak på 3 025 000 kronor så har du möjlighet att vinna över de som stannar på 3 miljoner.
4. Anmäl ditt intresse till mäklaren så fort som möjligt. Då undviker du att missa tåget om andra försöker köpa innan ordinarie visning.
5. Bli inte avskräckt av ful inredning och möblering. Men bli inte heller för hänförd av snygg styling. Försök att se potentialen för dig och ta med dig hjälp om du har svårt att visualisera.
6. Skriv ner vilka kriterier som är viktiga för dig och rangordna dem gärna. Glöm inte området. Passa på att ta en promenad i närområdet i samband med visningen.
7. Gör research och var ordentligt på läst, till exempel kring prisnivån i området. Kolla prisstatistik, titta på slutpriser och prata med olika mäklare.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...