Spektakulär flytt av spektakulärt hus i Södertälje

av Admin

Hur flyttas ett helt hus? Fastighetsägaren Telge Fastigheter vet svaret. Med gediget förarbete, duktiga entreprenörer, god planering och en kran av rätt kaliber, har företaget precis flyttat anrika Holmbergska villan på Torekällberget i Södertälje.

Telge Fastigheters uppdrag är både att bygga nya, smarta hus, och att med varsam hand förvalta Södertäljes fantastiska kulturarv och göra det tillgängligt för allmänheten, säger Krister Mellström, vd Telge Fastigheter. Detta är ett bra exempel på hur vi kan tillgängliggöra unik kulturhistoria och bevara den för framtida generationer.

Den förmögna familjen Holmbergs sommarvilla från 1885 skänktes till Torekällberget i Södertälje 1966 och har stått på en provisorisk, undanskymd, plats sedan dess. På platsen fanns dessutom liten eller ingen chans för rörelsehindrade att komma in i huset. Telge Fastigheter tog därför beslutet att flytta villan till en mer framträdande plats och samtidigt göra den tillgängligt för alla besökare.

Marjaleena Mylly, projektledare på Telge Fastigheter har lett arbetet med flytten sedan årsskiftet.

– Nu har det praktfulla huset äntligen fått en permanent plats dit besökare kan komma och känna historiens vingslag, säger Marjaleena. Flytten möjliggör även en tillbyggnad av hiss och trapphus till det så kallade Patonska huset, mer känt som Stadsmuseet. På så sätt blir alla fyra våningsplan tillgängliga för alla.

Telge Fastigheter hade inga handlingar alls om tidigare flytt från originalplatsen, eller om grunden det stod på.

– Vi fick gå på erfarenhet och gissningar, och under hela projektet förhålla oss till sådant som uppdagades allt eftersom, berättar Marjaleena.

De speciella förutsättningarna gjorde det svårt att arbeta strukturerat, tillsammans med entreprenören M3Bygg har projektet varit tvungna att hitta lösningar under arbetets gång. 

– Projektet har krävt extrem flexibilitet, nästan varje planka vi lyft på har inneburit en överraskning. Vi har haft tät dialog med entreprenören, som verkligen fått använda sin erfarenhet och ibland ta beslut på stående fot för att komma vidare, säger Marjaleena.

En ny grund anlades på husets nya, mycket mer framträdande plats. Fönster och dörrar demonterades innan flytten ifall huset skulle röra sig under lyftet, och en stålkonstruktion monterades under huset för att det inte skulle bli snett.

Det spektakulära lyftet – En publiksuccé
Den spektakulära flytten av huset lockade åskådare. Besökare som gick förbi under dagen för flytten stannade till och blev kvar. Det bildades en folksamling som sakta växte under dagen. En dam hoppade över en konsert hon var på väg till och stannade för att se lyftet. Någon gick hem och kom tillbaka med filt och kaffetermos. Många barn tycker att kranar är roligare än gamla hus och ville stanna och titta.

Besökare och personal på Torekällberget som egentligen slutat men som inte ville gå hem fick vänta ett tag för det blåste för mycket. Det var en spänd och nervös väntan, men till slut mojnade vinden och gjorde ett lyft möjlig. Upp i luften bar det, och bra gick det. Förarbetet betalade sig. Den stora kranen lyfte huset högt upp i luften, bjöd på en mjuk och kontrollerad luftfärd och ställde ned det på den nya grunden. Huset ställdes försiktigt ned till folksamlingens jubel och hurrarop.

En ny era för ett gammalt hus
Nästa steg är att montera dörrar och fönster. Sedan ska det forna herrummet återskapas och göras till entré. Dit drog sig herrarna undan efter middagen med cigarrer och något starkt i glasen. Nu ska det bli en generös, handikappanpassad entré som ska göra huset tillgängligt för alla.

– Projektet har varit spännande, lärorikt och väldigt kul. Förmodligen får jag aldrig mer arbeta med ett såhär unikt projekt igen. Nu kan Holmbergska sommarvillan visa upp alla sina pråliga detaljer och sin vackra jugend-snickarglädje på en fin, permanent plats som den verkligen förtjänar, säger Marjaleena

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...