Skånska kommuner energieffektiviserar – sparar miljarder

av Admin

Nästan en tredjedel av den energi som förbrukas i Skånes kommunala fastigheter eldas för kråkorna. Med målinriktade åtgärder för effektivare energianvändning kan miljarder av skattebetalarnas pengar sparas och användas till bättre ändamål såsom skola, vård, omsorg eller investeringar i gator och vägar. Det är slutsatsen i en färsk rapport från Länsstyrelsen i Skåne. 

Och om Skåne kan så kan resten av Sverige!

”Enligt Klimat- och energistrategin för Skåne skall länets energianvändning minskas med 20 procent fram till år 2030. För att nå målet är de kommunala fastigheterna en viktig pusselbit”, säger Jeanette Schlaucher, chef för Miljöstrategiska enheten vid Länsstyrelsen i Skåne.

Daniel Svensson, energikonsult på ESM, säger att man kan spara in cirka 420 miljoner kronor årligen enbart genom att byta ut gammal teknik, till exempel belysning, värmesystem, ventilation och fläktar samt införa fjärrövervakning.Dessutom innebär föråldrad teknik ökad risk för driftstopp.

De 33 kommunerna som intervjuats har en genomsnittlig energiförbrukning på 175 kWh/m2/år mot ca 115 kWh/m2/år i Sveriges bästa kommuner. Totalt slösas bortåt 7 miljarder kronor på alltför höga energifakturor per år i offentliga fastigheter i Sverige.

”Det finns möjlighet att spara upp till 30 procent av energianvändningen i de skånska kommunala fastigheterna om man genomför rätt investeringar, som sänker driftskostnaderna. Det gör totalt 8 miljarder kronor under en 25-årsperiod”, förklarar Hanna Savola, tillväxtstrateg på Länsstyrelsen.

Ur nationell synpunkt är energieffektivisering väsentligt för både miljön och ekonomin. ”En tredjedel av energiförbrukningen i Sverige kan härröras till fastigheterna. Det är därför viktigt att driva på åtgärder som bidrar till att de energi- och miljöpolitiska målen kan uppnås”, påpekar Tomas Berggren, Senior Adviser på Energimyndigheten.Den systematiska kartläggning som Länsstyrelsen i Skåne genomfört är ett utmärkt exempel för resten av Sverige.

Jan Ström, VD för LeaseGreen Sverige AB, säger att investeringar som bidrar till en årlig inbesparing på 25–30 procent i kommunala fastigheter frigör resurser i miljonklassen som kan användas till annat.

”Vi har utarbetat ett koncept som är utformat för kommuner i storleksklassen kring 30.000 invånare. Här kan den skånska modellen appliceras enkelt eftersom fastighetsstocken är tillräckligt stor för att ge kännbara resultat vid en systematisk energieffektivisering. Dialogen är i gång och vi har redan mött ett positivt gensvar. Med vårt koncept för energieffektivisering kan en del av skattepengarna användas vettigare. Vår arbetsmodell tillför dessutom jobb lokalt genom att vi anlitar aktörer på orten för att genomföra arbetet och ta hand om driften. Skattepengarna cirkulerar inom kommunen och konsekvenserna på både miljön och ekonomin är enbart positiva.”

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...