SBC Sveriges Bostadsrättscentrum tipsar: Så påverkas du av den nya hyreslagen

av Admin

Från och med den 1 oktober i år riskerar du med förstahandskontrakt att bli vräkt vid olovlig uthyrning eller om du tar ut för hög hyra. För den som gör båda delar finns risk för fängelsestraff. SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB förklarar hur lagen påverkar såväl boende i en hyresrätt som bostadsrättsföreningar med hyresrätter. 

Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andra hand? Då kan det vara bra att vara medveten om de nya lagändringarna. Den 13 juni 2019 sa riksdagen ja till regeringens förslag till ändringar i hyreslagen som innebär kraftiga skärpningar för olovlig andrahandsuthyrning och annat missbruk av hyresrätter. Lagen reglerar hur mycket förstahandshyresgästen egentligen är berättigad att ta betalt för sitt boende och om det finns tillstånd att hyra ut överhuvudtaget. Om uthyrning sker utan tillstånd kan hyresvärden med stöd i den nya lagen säga upp hyresgästen utan förvarning.

Lagen skärps även när det kommer till hyran. Genom lagändringen kan den som hyr ut enbart begära den egna månadshyran plus maximalt 15 procent om lägenheten hyrs ut möblerad samt övriga faktiska kostnader för nyttigheter såsom el och bredband. Den som begär högre hyra riskerar att bli återbetalningsskyldig två år tillbaka istället för ett år som var praxis tidigare. Samma regler gäller även bostadsrättsföreningar med hyresrätter. I dessa fall är det föreningen som är hyresvärd.

– Hyreslagen gäller även om man hyr sin bostad av en bostadsrättsförening. Den gäller dock inte för bostadsrätter. Om styrelsen har hyresgäster i sin förening är det viktigt att ha koll på hyreslagstiftningen. Sedan 1 oktober finns det större möjligheter att komma till rätta med hyresgäster som missbrukar sin rätt genom att t.ex. hyra ut lägenheten i vinstsyfte, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

Risker med den nya lagen
Vikten av att sätta rätt hyra har betonats starkt i den nya lagen och är inte helt lätt, speciellt om man jämför med andra boenden som ligger uppe till uthyrning på internet.

– Hyressättningen vid uthyrning av bostadsrätter och hyresrätter skiljer sig åt. Uthyrning av bostadsrätter regleras av den s k egenuthyrningslagen där andra regler gäller, både vad gäller ramarna för hyressättning och konsekvenserna av överhyra. En förstahandshyresgäst som jämför med bostadsrätter som hyresobjekt kan trampa snett och förlora sitt hyreskontrakt. Förstahandshyresgästen har ett stort ansvar för rätt hyressättning och ska alltid ha hyresvärdens tillstånd för andrahandsuthyrning innan uthyrningen påbörjas, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...