Plattsättaren Julia Schaffer Flemk är 2015 års Isabellestipendiat

av Anders Enquist
9f6283320e32deb6_org

Julia Schaffer Flemk vinanre av IB-stipendiet 2015

– Vi kan prata om jämställdhet till förbannelse men det gäller ju att faktiskt göra aktiva val. Därför tycker jag att Julia är en riktig förebild eftersom hon genom sitt eget företag ser till att lyfta fram andra kvinnor i byggbranschen, säger Isabelle McAllister, som förutom stipendiets grundare också är juryns ordförande.

Motivering till årets stipendiat lyder:

“Med sitt mod, djävlar anamma och sin aldrig sinande energi är 2015 års Isabellestipendiat en lysande förebild som påverkar byggbranschen till det bättre. Hon visar med sitt företag Julias Plattsättning & Bygg prov på högklassig hantverksskicklighet, ansvarsfull rekrytering, medvetet nätverksbyggande och är på det sättet en inspiration för kvinnor som vill bli eller redan är aktiva hantverkare. Det är en ära att tilldela Julia Schaffer Flemk historiens femte Isabellestipendium.”

Julia Schaffer Flemk bor i Stockholm och driver sedan 2014 Julias plattsättning & bygg där majoriteten av de som arbetar är kvinnor.

– Äran som kommer med utmärkelsen ger mig styrka att kämpa vidare när mitt förändringsarbete vissa dagar känns tungt. Det ger mig ett bevis på att mitt arbete faktiskt uppmärksammas, är önskvärt och gör en skillnad i samhället. Om jag lyckas få upp intresset för bygg-yrkena hos ett antal kvinnor och tjejer, så vet jag deras inträdande i byggbranschen per automatik kommer att förbättra den osunda yrkeskulturen. Alla vinner på det, säger Julia om att tilldelas stipendiet.

Varför ett Isabellestipendium?

I Sverige är 99% av alla hantverkare inom byggsektorn män. För att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig och uppmärksamma de som redan är verksamma inom branschen, startade inredaren och programledaren Isabelle McAllister Isabellestipendiet, 2011. Stipendiet på 20 000 kronor, delades ut idag, den 8 oktober, på Hem, villa & bostadsrättmässan i Stockholm. Isabellestipendiet är ett samarbete mellan den ideella föreningen Rättviseförmedlingen och Isabelle McAllister, och det är via Rättviseförmedlingens kanaler som nomineringarna samlats in.

Årets jury bestod av:

Isabelle McAllister (Äntligen hemma, Sommartorpet och Fixa Rummet)

Johnnie Krigström (Roomservice)

Seher Yilmaz (ordförande Rättviseförmedlingen)

Anders Öfvergård (Arga snickaren)
Emmelie Renlund (2014 års Isabellestipendiat)

Tatjana Joksimovic (Kvinnors Byggforum)
Björn Christiernsson (Äntligen hemma)
Elsa Billgren (Äntligen hemma, bloggare, stylist)

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...