Ny undersökning om andrahandsuthyrning

av Anders Enquist

Att hyra sitt boende i andra hand blir allt vanligare i Sverige. För de flesta unga är andrahandsmarknaden ett förstahandsval – det första steget mot att börja studera eller jobba för att förverkliga sina drömmar. I en ny undersökning som företaget Liveable gjort avslöjas nu sexuella ofredanden, bedrägerier och de omänskliga villkor som råder på andrahandsmarknaden. Allt medan antalet andrahandsuthyrningar förväntas nå nya rekordnivåer under 2018.

”Vår undersökning visar hur utsattheten på andrahandsmarknaden drabbar den enskilde individen. Problemen med andrahandsuthyrning debatteras väldigt ofta ur ett strukturellt eller politiskt perspektiv. Genom att inkludera människors upplevelser – historierna bakom statistiken – blir det lättare att förstå situationen och skapa en funktionell andrahandsmarknad” säger Martina Hessel, VD på Liveable

De tre vanligaste vittnesmålen från undersökningen 

28% har farit illa pga avsaknad av skriftligt hyreskontrakt och osäkra villkor.

16% har utsatts för sexuella ofredanden och trakasserier.

14% har drabbats av bedrägeri eller förlorat sin deposition.

Trenden just nu

Trendbrottet som vi nu ser med sjunkande priser och sviktande utsikter på bostadsmarknaden driver på en utveckling som förväntas hålla i sig – en explosion av andrahandsuthyrningar i Sverige. 2018 har inletts med högtryck på andrahandsmarknaden. Bara under årets första månader letar 160 000 studenter boende (1) och 230 000 svenskar flyttar (2).

– Tio procent fler hyr ut i andrahand idag jämfört med för ett år sedan.

– Störst är ökningen i Malmö, Stockholm och Göteborg.

– Sjunkande bostadspriser driver antal andrahandsuthyrningar till nya rekordnivåer. (3)

Spelet om Andrahandsmarknaden

Resultatet från undersökningen presenteras i form av ”Spelet om Andrahandsmarknaden”, ett sällskapsspel där deltagarna får prova på livet på andrahandsmarknaden genom att ta ställning till osannolika, hemska och knasiga situationer som bygger på verkliga händelser. Exempel på en av historierna som finns med i spelet:

”Jag bodde som inneboende hos en man. Vaknade flera nätter av att han stod i mitt rum och tittade på mig. Han försökte övertala mig att ha sex med honom och olika eskorter som han tog dit…” säger Emma 22 år, inneboende i Hägersten

Såhär genomfördes undersökningen

– Liveable har samlat in över 200 verkliga händelser och vittnesmål från uthyrare och hyresgäster i hela Sverige.

– Undersökningen har gjorts tillsammans med Jobb & Bostad, Sveriges största nätverk för andrahandsuthyrning med över 1 miljon medlemmar.

5 TIPS FÖR EN TRYGG UTHYRNING

– Skriv ett juridiskt korrekt kontrakt, signera två kopior och behåll varsitt exemplar

– Begär eller betala aldrig in deposition eller förskottshyra innan inflyttning

– Ansök om tillstånd för din uthyrning, behövs inte om du hyr ut till inneboende

– Använd hemförsäkring – viktigt oavsett om du hyr eller hyr ut

– Be varandra om referenser innan ni skriver under kontraktet

Liveable arbetar för en enkel och fungerande hyresmarknad med trygga villkor för alla människor. Företaget tillhandahåller digitala hyreskontrakt och humant prissatta trygghetsskapande tjänster för andrahandsmarknaden.  

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...