Ny prognos Q2: Minskad sysselsättning i finans-, fastighets- och uppdragssektorn

av Admin

Arbetsgivare i finans-, fastighets- och uppdragssektorn förväntar sig något färre jobbtillfällen under våren. Sysselsättningstrenden för det andra kvartalet ligger på -2 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer. 

– Arbetsmarknadsbarometern visar att arbetsgivare i finans-, fastighets- och uppdragssektorn lämnar en svagt negativ jobbprognos för våren. Generellt i Sverige ser vi en arbetsmarknad som digitaliseras i snabb takt, vilket ställer krav på företagsledare att rekrytera talanger med förmågan att snabbt anpassa sig till nya omständigheter, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för finans-, fastighets- och uppdragssektorn är -2 procent, vilket innebär att arbetsgivare förväntar sig något färre jobbtillfällen under våren. Det är en kraftig minskning jämfört med samma kvartal förra året, då jobbprognosen låg på +15 procent.
Sysselsättningstrenden för hela Sverige är +2 procent.

Urstark arbetsmarknad i hotell- och restaurangbranschen
Sju av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern inleder året med positiva jobbprognoser. Precis som föregående kvartal så återfinns de mest optimistiska arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen, som rapporterar en sysselsättningstrend på +18 procent. Även arbetsgivare i energisektorn lämnar fortsatt starka jobbprognoser. Däremot signalerar arbetsgivare i byggbranschen samt finans-, fastighets- och uppdragssektorn att efterfrågan på arbetskraft minskar under det kommande kvartalet.

– Digitaliseringen påverkar branscher på olika sätt och i olika takt, men generellt kan man säga att mjuka färdigheter blir allt viktigare på den nya arbetsmarknaden. God kommunikationsförmåga, samarbetsvilja och kreativ problemlösning är tre egenskaper som efterfrågas av arbetsgivare i allt högre utsträckning, säger Lars Forseth.

Branscherna med starkast jobbprognoser
1. Hotell- och restaurangbranschen, +18 procent
2. Energisektorn, +14 procent
3. Parti- och detaljhandeln, +7 procent

Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det andra kvartalet 2018 förväntar sig 6 procent av de svenska arbetsgivarna en ökad sysselsättning, 3 procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (90 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +3 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +2 procent

Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) har funnits i Sverige i snart 14 år och är den enda undersökning som mäter framtida sysselsättning globalt, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet istället för att mäta vad som redan har hänt.
Undersökningen baseras på intervjuer med nära 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 43 länder. I Sverige har 750 intervjuer genomförts. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 50 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i bland annat USA, Storbritannien och Kanada. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...