Ny kartläggning visar: Stigande bostadspriser slår hårdast mot kvinnor

av Admin

I snitt tar det nu 16 år för kvinnor att spara ihop till kontantinsatsen – två år längre än för män. Förra året steg bostadsrättspriserna i Sverige med 7 procent, något som slår hårdast mot kvinnor. Det visar en ny kartläggning baserad på statistik från SCB och Svensk Mäklarstatistik som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort.

– Den kraftiga prisuppgången för bostäder det senaste året bidrar till att göra bostadsmarknaden ojämställd. Kvinnor, som generellt tjänar mindre än män, får ännu svårare att köpa en bostad när priserna stiger mer än lönerna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Tiden det tar att spara ihop till kontantinsatsen, som motsvarar 15 procent av köpeskillingen, skiljer sig markant åt mellan könen. I riket som helhet skulle det i genomsnitt ta 14 år för män och 16 år för kvinnor att få ihop de drygt 400 000 kronor som krävs för att köpa en genomsnittlig bostadsrätt, förutsatt att de sparar 10 procent av sin årsinkomst. I Stockholms län tar det längst tid att spara ihop till insatsen – 18 år för män och 20 år för kvinnor.

– Det måste bli lättare för både kvinnor och män att kunna byta bostad efter behov. Märta Stenevi (MP) får i och med sin nya roll som jämställdhets- och bostadsminister en unik möjlighet att göra bostadsmarknaden mer jämlik, säger Marcus Svanberg.

Enligt statistik från SCB motsvarade kvinnors inkomst under 2019 endast 78,6 procent av männens inkomst, även om kvinnornas lön ökar snabbare. En rapport från Länsförsäkringar visar att det kommer att dröja 37 år innan lönerna i Sverige är jämställda om utvecklingen fortsätter i samma takt som den haft sedan år 2000.

– Bostadspolitiken har hamnat i skymundan under pandemin. För att skapa en långsiktigt hållbar bostadsmarknad bör regeringen arbeta för att få till startlån och kontantinsatsregler som utgår från individens ekonomiska förutsättningar, säger Marcus Svanberg.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...