Ny kartläggning visar: Många kommuner går mot strömmen när bostadspriserna sjunker

av Admin

I var tredje kommun har priserna på bostadsrätter stigit de senaste tre månaderna, trots att priserna fallit med hela 8 procent i riket som helhet. Även på villamarknaden är det många kommuner som går mot strömmen och har stigande priser, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Under sommaren har bostadspriserna stigit mest i små kommuner med relativt långa avstånd till storstäderna. Här har ofta de höga elpriserna större betydelse för boendeekonomin än ränteuppgången eftersom både bostadspriserna och belåningsgraden är lägre, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I en tredjedel av Sveriges kommuner har bostadsrättspriserna ökat under de senaste tre månaderna. Under samma period har priserna i riket som helhet sjunkit med 8 procent. Båstad kommun i Skåne visar störst uppgång i landet, där har priserna stigit med 35 procent sedan i maj. Även i Sörmlandskommunen Oxelösund har bostadsrättspriserna ökat kraftigt – upp 23 procent de senaste tre månaderna. Stockholms stad är den enda av landets tio största kommuner där nedgången för bostadsrätter är större än rikssnittet.

– Sommaren är vår högsäsong och då är intresset för att byta bostad särskilt stort. Det har medfört att utbudet av bostäder till salu har varit lågt och att många försäljningar gjorts till höga priser, även om de tar något längre tid än vanligt. Vi känner viss påverkan av det osäkra omvärldsläget men långt ifrån hur det ser ut i många större städer, säger Michael Sjöholm fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Mönsterås.

Även när det gäller villor har priset ökat i var tredje kommun, trots att villapriserna sedan i maj minskat med 2 procent i riket som helhet. Mönsterås kommun i Kalmar län har haft landets största uppgång, med en prisökning på 24 procent de senaste tre månaderna. Även Hagfors kommun i Värmland visar en kraftig uppgång – 23 procent under samma period. I alla de tre storstäderna – Stockholm, Göteborg och Malmö – har villapriserna sedan i maj sjunkit mer än rikssnittet.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...