Ny kartläggning inför terminstarten visar: Studentstäderna där det är billigast att köpa bostad

av Admin

I Sundsvall får studenterna mest bostadsyta för pengarna. Här har priset på lägenheter med ett rum också sjunkit mest under året. Dyrast är enrummarna istället i Stockholm, Göteborg och Lund. Det visar en ny kartläggning av bostadsrättspriser i svenska universitetsstäder, som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– På studieorter där priserna på enrumslägenheter sjunkit mest, är det ofta liten skillnad mellan vad köparna får betala för en lägenhet med två rum och den typiska studentettan. Det har gjort att efterfrågan på mindre bostäder minskat de senaste åren, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sundsvall är den studentstad där köparna får störst bostadsyta för pengarna – en genomsnittlig enrummare kostar här 484 000 kronor eller 14 300 kronor per kvadratmeter. Kartläggningen visar att även Östersund, med ett kvadratmeterpris på 21 700 kronor, är ett prisvärt alternativ för den som letar bostad inför terminen.

– För den som ska köpa sin första bostad är det en fördel att priserna fallit under året, eftersom det kan kompensera för att boendekostnaderna ökat i takt med räntehöjningarna. Det är dock ett bra råd att göra en tydlig budget och vara förberedd på att räntorna kan stiga ännu mer framöver, säger Marcus Svanberg.

För den som ska studera i Stockholm riskerar bostadsaffären att bli betydligt dyrare. Här har bostadsrätter med ett rum ett genomsnittspris på nära 3 miljoner kronor, eller 87 300 kronor per kvadratmeter. Även i Göteborg och Lund ligger priserna på höga nivåer jämfört med övriga studentstäder, med ett snittpris på 57 800 kronor, respektive 54 900 kronor per kvadratmeter.

– Priserna på ettor har sjunkit rejält under 2022 och ligger nu på ungefär samma nivå som innan pandemin. Mycket tyder på att priserna kommer fortsätta backa en bit in på nästa år, men vi räknar med att bostadsmarknaden stabiliserar sig under våren förutsatt att räntehöjningarna mattas av, säger Marcus Svanberg.

Bland landets största studentstäder har priserna på enrummare sjunkit i 16 av 19 kommuner under året. Mest i Sundsvall och Västerås med en nedgång på hela 17 procent. I riket som helhet har priserna på ettor fallit med 7 procent det gångna året och kostar nu 1,7 miljoner kronor eller 50 200 kronor per kvadratmeter.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...