Färre än en av tio fastighetsmäklare, 8 procent, tror att Donald Trump kommer att få en negativ påverkan på bostadspriserna i Sverige. Något fler, 13 procent, tror att maktskiftet i USA kommer ha en positiv påverkan på bostadspriserna. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings senaste mäklarenkät Bopanelen.
– Mycket är fortfarande osäkert när det kommer till Donald Trump som ny president, men vi kan definitivt förvänta oss en mer oförutsägbar ekonomisk utveckling de kommande fyra åren. Förändringar i amerikansk räntepolitik kan exempelvis få effekt även för svenska bolånetagare, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Färre än en av tio fastighetsmäklare, 8 procent, förväntar sig att Donald Trump som ny amerikansk president kommer att få en negativ påverkan på de svenska bostadspriserna, medan 13 procent av mäklarna spår att Trumps inträde i Vita Huset kommer göra att priserna stiger mer. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings mäklarenkät Bopanelen, där 354 mäklare svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden under 2025.
– 2024 innebar en stark vändning för bostadsmarknaden efter några turbulenta år med stigande räntor, hög inflation och avvaktande bostadsköpare. I spåkulan ser vi nu fler bostadsaffärer och att priserna fortsätter uppåt. Men det blir inget prisrally under 2025 – vi förväntar oss en uppgång med omkring 5 procent, säger Marcus Svanberg.
Över en tredjedel av fastighetsmäklarna, 36 procent, tror att den nya amerikanska presidenten inte kommer att få någon påverkan alls på de svenska bostadsprisernas utveckling. I Bopanelen uppger också nära hälften, 44 procent, att de inte vet om priserna kan komma att påverkas av Trump som ny president.
Fem tips till den som planerar att byta bostad under 2025:
När osäkerheten kring ränteutvecklingen, inflationen och elpriserna minskat väntas fler svenskar ta steget att byta bostad. Därför har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit fram fem tips till dig som planerar att flytta.
1. Sälj först, men vänta inte med köpet
Om du känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med. Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.
2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.
3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.
4. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.
5. Gå på många visningar
Att besöka många bostadsvisningar innan du bestämmer dig är ett bra sätt att jämföra olika bostäder mot dina behov och önskemål. Dessutom kan det vara ett bra sätt att träffa olika fastighetsmäklare om du själv planerar att sälja din bostad.