De senaste månaderna har vi, handelns parter, bevittnat en alarmerande utveckling där organiserad brottslighet och våldsuppgörelser drabbar våra handelsplatser. Utvecklingen är oacceptabel, och vi kräver krafttag för att säkerställa en trygg handelsmiljö.
Handeln är en central mötesplats i samhället. Våra butiker och handelsplatser är öppna och tillgängliga. Vi finns där människor rör sig.
Tyvärr tvingas vi hantera en verklighet där skjutningar och sprängdåd inte bara är en potentiell risk – utan blivit alltmer vanliga. Det får katastrofala konsekvenser för företag, butikspersonal samt människor som rör sig i offentliga miljöer.
Att organiserad brottslighet och våldsuppgörelser drabbar våra handelsplatser är ett rejält underbetyg för såväl rättsväsende som politiken.
– Handelns företag ska givetvis vara väl förberedda om det värsta händer men för att komma åt roten till problemet måste rättsväsendet ta sitt ansvar. Den utveckling vi tvingas möta är inte ett handelsproblem – det är ett samhällsproblem. Handeln kan aldrig bygga bort problemet, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Vi i handeln kan inte och ska inte bära ansvaret för en utveckling där organiserad brottslighet tillåts växa sig stark nog att ta över offentliga platser. Snarare är utvecklingen symtom på långvariga brister i det förebyggande och repressiva arbetet, bristande polisiära resurser och avsaknaden av en tydlig, samordnad strategi från samhällets ansvariga aktörer.
Handeln kommer alltid befinna sig där människor vistas. Dagligen bedrivs verksamhet i våra städer, våra förorter och våra bostadsområden.
– Alla ska vara trygga på jobbet. Att Handels medlemmar hamnar i skottlinjen i uppgörelser mellan kriminella är oacceptabelt. Det är en dyster konsekvens av att samhället backat i sitt ansvar. Då frodas kriminaliteten. Det är ett misslyckande för regeringen och det är butiksanställda som får betala priset, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund.
Tre krav på förändring
Vi i handeln jobbar hårt för att ta vårt ansvar i frågor som rör pågående dödligt våld. Vi parter förmedlar checklistor för rutiner ifall det värsta skulle ske, och vi är även på plats för att erbjuda butiksanställda det stöd som krävs efter det att mycket traumatiska händelser ägt rum. Handeln lägger årligen enorma 11 miljarder kronor på det säkerhetsförebyggande arbetet.
Det är dags att på allvar ta tag i roten till problematiken. Vi kräver att krafttag för att hålla våldet borta från butiker och gallerior.
Vi kräver agerande och vill se:
- Fler synliga poliser på gator och torg
- Nolltolerans mot hot och våld mot butiksanställda
- Använd vistelseförbud för att få bort kriminella element från handelsplatser
Vi, som företräder handelns företag och dess anställda, står redo att vara en del av lösningen, men det är hög tid att fler tar sitt ansvar. En tryggare handel kräver ett tryggare samhälle. Det är något som vi ensamma inte kan åstadkomma, hur mycket vi än vill.
Den 20/11 äger Handelns dag rum på Nalen i Stockholm. Klockan 14.15 behandlas denna fråga under seminariet ”Den organiserade brottsligheten och hoten mot handeln”. Där bland annat Linda Palmetzhofer, ordförande, Handelsanställdas förbund, och Martin Kits, chef för Näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel, medverkar. Möjligheter till intervjuer kommer att finnas under dagen.