Långa kötider för studentbostäder trots intensivt arbete – flera behöver byggas för att möta efterfrågan

av Admin

Snart kommer antagningsbeskeden inför höstens studier och kön för att få en studentbostad i Stockholm är lång. Hos Sveriges största studentbostadsorganisation Stockholms studentbostäder pågår ett intensivt arbete för att så många som möjligt ska få en studentbostad. På sikt behöver Stockholm betydligt fler studentbostäder för att möta efterfrågan. 

På torsdag den 9 juli får alla som sökt plats på universitet och högskolor i höst besked om de kommit in. Samtidigt som många får ett glädjande besked ställs också flera inför frågan var de ska bo under studietiden. Den genomsnittliga kötiden för en studentbostad hos Stockholms studentbostäder var i maj sjutton månader. För ett studentrum var kötiden i snitt tolv månader och för en bostad där du inte delar utrymmen såsom kök var kötiden två och ett halvt år. I Stockholms studentbostäders bestånd finns över 8000 bostäder och för att se till att så många studentbostäder som möjligt finns att tillgå arbetar Stockholms studentbostäder intensivt med så kallad boprövning. Under boprövningen kontrolleras att hyresgästerna uppfyller kraven som finns för att bo i en studentbostad. Denna process leder till att många bostäder frigörs för höstens studenter. Under juni, juli och augusti kommer Stockholms studentbostäder att förmedla närmare 1100 bostäder.

– Det känns bra att kunna erbjuda över tusen studenter ett hem när de ska börja sina studier i höst, vi arbetar hårt med att se till att det är just studenter som bor i våra bostäder genom boprövningen. Studenter behövs för att utveckla Stockholm som kunskapsstad och även om vi gör vad vi kan med de bostäder vi har så behöver staden på sikt fler studentbostäder, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

Många studentbostäder byggs men fler behövs
Under sommaren är det inflyttning för den första etappen av de totalt 800 studentbostäderna som byggs på Lappkärrsberget och Stockholms studentbostäder har påbörjat produktionen för 166 nya bostäder i Björkhagen. Projekt är också på gång vid området Jerum vid Gärdet och vid Fyrtalet och Forum i centrala Stockholm.

– Vi har ju byggt studentbostäder i över 60 år och fortsätter nu med flera nya projekt vilket är kul men vi vill bygga mer eftersom att det verkligen behövs, inte minst nu när regeringen satsar på 12 000 fler utbildningsplatser i landet bara i år, säger Ingrid.​

 

0 kommentar

You may also like