Kommuner som satsar på privata aktörer visar nära dubbelt så stor fibertillväxt enligt PTS bredbandskartläggning

av Admin

Fiberutbyggnaden i Sverige ökar med sex procentenheter under det senaste året enligt PTS bredbandskartläggning. Samtidigt visar undersökningen att IP-Onlys samverkanskommuner ökar med 10,9 procentenheter – nära dubbelt så stor fibertillväxt jämfört med genomsnittet. 

– Nu är det den tuffaste biten kvar – de sista tiotalen procenten för att nå regeringens bredbandsmål. Som med alla samhällsutmaningar så krävs samarbete och samverkan, säger Fredrik Karlsson, chef över fiberutbyggnaden på IP-Only.

Post- och telestyrelsen (PTS) publicerar varje år en bredbandskartläggning för att se utvecklingen av fiberutbyggnaden i Sverige. Årets kartläggning har precis släppts och visar bland annat följande.
• 72,4 procent av Sveriges hushåll har tillgång till fiber
• Fiberutbyggnaden i hela landet visar en ökning med sex procentenheter enligt PTS.
• Fiberutbyggnaden i IP-Onlys samverkanskommuner visar en ökning med 10,9 procent.
Dessa kommuner, som satsar extra mycket på privata aktörer, har därmed nära dubbelt så stor fibertillväxt jämfört med genomsnittet.
• Landsbygden är fortfarande långt efter tätorterna vad gäller fiberutbyggnad, och en del områden kommer kräva ytterligare insatser enligt IP-Only.

– Nu är det den tuffaste biten kvar – de sista tiotalen procenten för att nå regeringens bredbandsmål. Som med alla samhällsutmaningar så krävs samarbete och samverkan, både mellan oss operatörer och mellan det privata och det offentliga. Det är bara på det sättet Sverige kommer att nå målet, säger Fredrik Karlsson, chef över fiberutbyggnaden på IP-Only.

Bland de som visar störst fibertillväxt finns flera av IP-Onlys samverkanskommuner. Några exempel på dessa är Enköping, Hylte, Kalix, Krokom, Kungsör, Ludvika, Osby, Surahammar, Vingåker, Älvkarleby och Örkelljunga.

– IP-Only byggde mest av alla aktörer på landsbygden under 2017, något vi ser en effekt av i PTS bredbandskartläggning. Vi kommer bygga mycket även i år, så jag ser redan fram emot nästa års kartläggning, säger Fredrik Karlsson.

Fakta
– Regerings bredbandsmål är att 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till bredband med 100 Mbit per sekund år 2020.
– I maj 2017 gjorde PTS en nedskrivning av prognosen till följd av en ny beräkningsmodell för fiberutbyggnad. Deras nya bedömning var att 91 till 94 procent av alla hushåll och företag i Sverige kommer att ha tillgång till bredband med 100 Mbit per sekund år 2020.
– Under mätperioden för PTS bredbandskartläggning hade IP-Only samverkansavtal med nära 40 kommuner.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...