Klädvård kan minska överkonsumtionen på Black Friday

av Admin

Snart är det Black Friday igen och många ägnar reahelgen åt att köpa kläder – utan att de kanske behöver något nytt. Faktum är att varannan svensk planerar att handla under Black Friday, enligt Svensk Handels senaste rapport, och det som flest tänker handla är just kläder. 

Samtidigt står vi i klädindustrin globalt i dag för fyra till åtta procent av de samlade klimatpåverkande utsläppen, vilket kan jämföras med flygtrafik som står för mellan två och tre procent. De största utsläppen kommer från tillverkningen. En viktig klimatåtgärd är därför att inte producera mer kläder än nödvändigt.

Om fler konsumenter väljer att vårda sina kläder kan livslängden förlängas. På så vis kan den klimatbelastande överkonsumtionen på Black Friday förhoppningsvis minska.

Vi på Fristads vill därför dela med oss av några enkla sätt att förlänga livslängden på uppskattade plagg. Här är våra bästa tips för att ta bättre hand om sina kläder i stället för att överkonsumera på Black Friday, den 25 november. Dela dem gärna vidare!

Fem tips för att vårda dina kläder

 1. Ta bort grov smuts
  Borsta eller torka bort lös smuts och grus innan kläderna tvättas, för att undvika att smutsen skadar kläderna i tvättmaskinen.
 2. Knäpp och dra upp
  Stäng dragkedjor, knäpp knappar och fäst kardborrband innan tvätt. Då minskar risken för att de slits av eller fastnar i och skadar andra plagg i tvättmaskinen.
 3. Välj skonsamma tvättmedel
  Milda och biologiskt nedbrytbara tvättmedel utan blekmedel eller andra starka kemikalier är mer skonsamma mot såväl plaggen som mot naturen.
 4. Ta snabbt hand om fettfläckar 
  Tvätta plagget så snart som möjligt efter att det smutsats ner med fett och olja så fläckarna inte ”gror in” i materialet.

Laga i stället för att slänga
Byt ut slitna dragkedjor och sy fast eller ersätt lösa knappar. De flesta kemtvättar erbjuder enklare skrädderitjänster.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...