Kährs och Karelia-Upofloor går samman och skapar Europas ledande trägolvstillverkare

av Henrik Langborg

Det svenska bolaget AB Gustaf Kähr (”Kährs”) och finländska bolaget Karelia-Upofloor Oy (”Karelia-Upofloor”) meddelar idag att man går samman och skapar Europas ledande trägolvstillverkare. Det nya bolaget blir marknadsledande i Sverige, Norge, Finland och Ryssland, och uppnår starka positioner på andra viktiga marknader som England och Tyskland. Det sammanslagna bolaget kommer att omsätta cirka 300 miljoner euro.

”Det här är en strategisk kombination där vi sammanför två företag med kompletterande produkter och geografier. Tillsammans blir vi ledande inom vårt segment i Europa och Ryssland”, säger Christer Persson, vd för Kährs.

”På en fragmenterad marknad som just nu präglas av osäkerhet är detta ett bra tillfälle att flytta fram positionerna. Tillsammans står Kährs och Karelia-Upofloor bättre rustat att möta de utmaningar som vår marknad präglas av idag”, säger Peter Therman, vd Karelia-Upofloor.

”Det är med stor tillfredställelse vi ser ett samgående mellan Kährs och Karelia-Upofloor eftersom den industriella logiken är så tilltalande. Nu skapar vi ett starkt golvtillverkningsföretag med spännande framtidsutsikter”, säger Sven-Gunnar Schough, styrelseordförande i Kährs.

Samgåendet innebär att det nya bolaget får en stark portfölj av marknadsledande varumärken inom trä- och plastgolv såsom Kährs i Sverige och Karelia och Upofloor i Finland och Ryssland. Tillsammans kommer bolaget att kunna erbjuda sina kunder ett bredare produktsortiment i flera och kompletterande försäljningskanaler. Med ett utvidgat försäljningsnätverk är bolaget också närmare sina kunder i flera länder.

Verkställande direktör och koncernchef för det nya sammanslagna företaget blir Christer Persson. Christer Persson har varit verkställande direktör för Kährs sedan år 2012 och arbetade tidigare i koncernledningen för den svenska sängtillverkaren Hilding Anders International.

Kährs huvudägare, Triton Fund III, blir största ägare i det nya gemensamma bolaget. Karelia-Upofloors nuvarande ägare, finländska familjeägda investeringsbolaget Hartwall Capital, blir näst största ägare följt av ledningen.

Samgåendet är villkorat relevanta konkurrensmyndigheters godkännande.

Mer information:

Christer Persson, vd och Koncernchef Kährs: +46 (0)70-364 60 30

Sven-Gunnar Schough, Styrelseordförande Kährs: +46 (0)70-364 60 30

Peter Therman, vd och Koncernchef Karelia-Upofloor: +358 (0)20 740 9207

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...