Gustavsbergsfabrik börjar ny epok i logistikcenter

av Anders Enquist

 

a

Första spadtag för ny epok för Gustavsbergsfabriken. Foto Dan Sjunnesson

De första spadtaget för en ny epok i Gustavsbergporslinets nästan 200-åriga historia har tagits. Montering, logistik och kvalitetskontroll av badrumsporslinet är några av de saker som kommer att fortsätta och vidareutvecklas på orten där fabriken en gång föddes, men i nya lokaler.

– Den nya anläggningen är bättre anpassad för våra behov av logistik och montering och hjälper oss att behålla vår ledande position och öka konkurrenskraften i norra Europa. Lokalt betyder det också mycket för invånarna och ortens historia att vi fortsätter den svenska verksamheten och utvecklingsarbetet i Gustavsberg, säger vd Peter Larsson, Villeroy & Boch Gustavsberg AB.

Anläggningen byggs på Gustavsbergsfabrikens gamla porslinstipp i Ekobacken, ett område som idag är en miljöprofilerad företagspark, precis intill Gustavsberg.

aa

Gustavsbergsfabrik satsar på lager och montering i nya lokaler på Värmdö. Illustration – Sven Staiger, Scharc Arkitektur AB

NCC gör markarbetena och bygger en av områdets största anläggningar. Av 12 000 kvadratmeter blir 10 000 kvadratmeter lager och logistik. På 2 000 kvadratmeter sker montering och kvalitetskontroll av toaletter och handfat.

– Energianvändningen i de nya lokalerna blir bara 58 kilowattimmar per kvadratmeter, vilket är 28 procent lägre än byggreglerna kräver. Det är en väsentlig minskning av energin jämfört med behovet i de gamla lokalerna från 30-talet, säger Fredrik Elmgren, affärschef på NCC.

Markarbetet inleddes i maj och under november i år börjar Villeroy & Boch Gustavsberg AB att flytta verksamheten till Ekobacken. Fabrikshuset från 1930-talet i Gustavsbergs hamnområde, där även gjutning och glasering av produkterna tidigare har skett, kommer att byggas om till bostäder.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...