För 1 miljon kronor får du 336 kvadratmeter bostadsrätt i Härnösand – eller 20 kvadratmeter i Stockholm

av Boxtoppen

I en ny kartläggning har Svensk Fastighetsförmedling sammanställt hur många kvadratmeter bostadsrätt man får för 1 miljon kronor runt om i landet. Kartläggningen är baserad på försäljningar inrapporterade till Svensk Mäklarstatistik under perioden januari 2013 till oktober 2013. För att säkerställa statistiken är endast kommuner där minst 100 bostadsrätter sålts med i sammanställningen.

Resultatet visar att det är till Härnösand som svenskarna ska flytta om de vill få mycket svängrum för slantarna.

Där får man hela 336 kvadratmeter bostadsrätt för 1 miljon kronor, vilket innebär ett kvadratmeterpris på 2 979 kronor. Tvåa på listan kommer Lidköping där man får 207 luftiga kvadratmetrar för miljonen. Andra prisvärda bostadsrättskommuner är Oskarshamn, Boden och Sandviken. Där räcker 1 miljon kronor till mellan 196 och 186 kvadratmeter spatiöst boende.

I landets dyraste kommun, Stockholm, kommer man däremot inte långt med 1 miljon kronor. Här räcker miljonen endast till 20 kvadratmeter bostadsrätt. Det innebär att kvadratmeterpriset landar på 49 563 kronor. Även i kranskommunerna runt huvudstaden är kvadratmetrarna dyrköpta. Danderyd, Solna, Sundbyberg och Lidingö passar inte bostadsköpare som är ute efter många rum och stora sällskapsytor. I Danderyd räcker 1 miljon endast till 25 kvadratmeter, och de som vill ha en lägenhet i Solna får nöja sig med 26 kvadratmeter för miljonen.

– I vår kartläggning kan man se att det finns många kvadratmeter att tjäna om man vill bo i en mindre stad och pendla till arbetet i en större stad. Genom att exempelvis flytta några få mil från Stockholm till Västerås kan du få fyra gånger så många kvadratmeter för 1 miljon. Och de Sundsvallsbor som är villiga att flytta fem mil till Härnösand kan öka sin boendeyta med över 200 kvadratmeter. Den fortsatta utbyggnaden av infrastruktur och kommunikationer kommer få allt större betydelse i valet av bostadsort, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Topplista: här får du FLEST antal kvadratmeter för 1 miljon kronor
Härnösand: 336 kvadratmeter
Lidköping: 207 kvadratmeter
Oskarshamn: 196 kvadratmeter
Boden: 190 kvadratmeter
Sandviken: 186 kvadratmeter

Topplista: här får du MINST antal kvadratmeter för 1 miljon kronor
Stockholm: 20 kvadratmeter
Danderyd: 25 kvadratmeter
Solna: 26 kvadratmeter
Sundbyberg: 26 kvadratmeter
Lidingö: 27 kvadratmeter


Om sammanställningen

Sammanställningen baseras på genomsnittligt försäljningspris per kvadratmeter under de senaste tio månaderna (1 januari 2013 till 1 oktober 2013). För att säkerställa statistiken är endast kommuner där minst 100 bostadsrätter sålts med i sammanställningen. Siffrorna är hämtade från Svensk Mäklarstatistik.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...