Farliga elinstallationer allt vanligare i svenska hem

av Henrik Langborg

I takt med att fler svenskar bygger om hemma själva ökar antalet felaktiga och farliga elinstallationer, så kallad ”fulel”. Många svenskar saknar de kunskaper som behövs för att installera säker el, och utsätter sig själva och sin omgivning för risk för bränder och stötar.

Det visar en undersökning från Elektriska Installatörsorganisationen EIO. Undersökningen ingår i den aktuella rapporten ”Från fulel till elrätt – så ser elriskerna ut i svenska hem”.

– Många hemmafixare är händiga och har kunskaper för att göra en installation som fungerar. Lampan lyser och tvättmaskinen sätter igång. Men de kan inte tillräckligt för att göra installationen säker. Dolda fel som kan vara livsfarliga finns ofta kvar efter att hus bytt ägare, säger Jan Siezing, vd för EIO.

EIO:s medlemmar ser allt fler installationer som är gjorda på ett felaktigt sätt när dom kommer ut till sina kunder. Felaktiga elinstallationer är en vanlig orsak till bränder. Exempel på felaktiga installationer i hem är underdimensionerade kablar, glappkontakter i dosor och vägguttag, infällda spotlights som blir överhettade på grund av för lite luftutrymme, fuktinsläpp i felinstallerade elrör och jordade installationer som blandats med ojordade.

Undersökningen visar att många svenskar gör installationer som enligt lag måste göras av en fackman. 35 procent av de svarande (50 procent av männen) har till exempel själva monterat belysning och dragit en sladd till kopplingsdosa. 18 procent av de svarande (27 procent av männen) har på egen hand kopplat in en disk- eller tvättmaskin till en anslutningsdosa.

– Problemen med fulel måste tas på allvar. Är man det minsta osäker på vilka installationer man får göra hemma ska man anlita en behörig elektriker. Om man är osäker på om elinstallationerna i hemmet är säkra kan en elfirma göra ett test, där riskerna kartläggs och kan åtgärdas. Eltest bör åtminstone ske i samband med att bostäder byter ägare, som del av besiktningen, säger Jan Siezing.

Undersökningen bland allmänheten är gjord av Novus och bygger på 1000 intervjuer, genomförda 29 mars – 3 april 2012.

Läs  hela rapporten på www.eio.se

För mer information, kontakta:

Jan Siezing, VD, EIO. 070-532 10 18. E-post: jan.siezing@eio.se

Henrik Nygård, kommunikationschef, EIO. 070-529 75 83. E-post: henrik.nygard@eio.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...