Exklusiva bostäder byggs ovanpå Umeågalleria

av Anders Enquist

I kvarteret Forsete, ovanpå gallerian Utopia mitt i centrala Umeå, byggs just nu 49 exklusiva bostadsrätter. Martinsons levererar KL-trästomme och limträ till den speciella påbyggnaden som blir verklighet tack vare det korslimmade träets egenskaper.
– Att bygga stommen till BRF Glitne med KL-trä från Martinsons har gett oss möjligheten att förverkliga arkitektur i världsklass tillsammans med en lokal aktör som använder lokala råvaror. Det stämmer väl överens med vår ambition att bygga en hållbar stad, säger Mats Håkansson, produktionschef hos Balticgruppen.

Bilden: Påbyggnaden på gallerian Utopia i centrala Umeå. Foto: Balticgruppen

I mars inleddes montaget av påbyggnaden i kvarteret Forsete i centrala Umeå. Martinsons står för leverans och montage av den KL­trästomme som ska resultera i 49 exklusiva bostadsrätter. Påbyggnadens stomme bestårav KL­trä, fasaden av anodiserad aluminium och taket är klätt med sedum.

– Det är ofta utmanande med påbyggnader men när det kommer till KL-trä så finns det många fördelar som gör det möjligt. Inte minst dess hållfasthet i förhållande till vikten. Man kan bygga på med en och två våningar, eller som här med fyra. Det hade inte varit möjligt med andra material, säger Johan Königsson.

Just nu är stommen under uppbyggnad. Det centrala läget omöjliggör upplag av byggmaterial på marken och det finns bara en byggkran som står för alla lyft från de olika leverantörerna.

– Det är smidigt och snabbt att få upp stommen i KL-trä och vi kan göra det utan byggstök. Det måste sedan kompletteras med andra delar men basstommen är snabbt uppe, säger Johan Königsson.

På taket finns en stor innergård som ska samla de boende och fungera som en rofylld oas nära stadens livlighet. Den danska arkitekten BIG vill med påbyggnaden skapa ett lägenhetshus som sticker ut men som samtidigt passar in i den omgivande stadsmiljön.

Bostadsrättsföreningen Glitne har öppnat för försäljning av bostäderna och lejonparten av lägenheterna är redan sålda.

– Det här är ett projekt som ger en bra bild av fördelarna med att bygga med trä i urbana miljöer och även hur vi på Martinsons använder lokala skogsresurser. Det är förstås också hedrande att Balticgruppen än en gång valde oss som leverantör och montör till ett av deras projekt, säger Jesper Åkerlund, vd på Martinsons Byggsystem.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...