Efter larmrapporten – Nu granskar Byggnads 1200 arbetsplatser

av Admin

Efter larmrapporter om bristande arbetsmiljö inleder nu Byggnads landsomfattande arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön. Med start idag och en vecka framåt kommer över 1 200 arbetsplatser över hela landet att besökas.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

För några veckor sedan presenterade Byggnads rapporten Det smärtsamma priset – om belastning och skador i byggbranschen. Där visade en undersökning att 9 av 10 tillfrågade medlemmar lider av smärtor kopplade till jobbet.

Rapporten visar också att problemen i stor utsträckning kan kopplas till dålig ergonomi. 79 procent av byggnadsarbetarna uppgav att de varken fått tillräckliga instruktioner om eller fått möjlighet att träna på arbetsteknik inför ett arbetsmoment. Hälften uppgav att de inte fått tillräcklig information om hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas.

I dag, den 25 oktober, startar Byggnads arbetsmiljövecka då fackförbundets skyddsombud gör extrakontroller för att granska arbetsmiljön med fokus på just ergonomi. Totalt kommer över 1200 arbetsplatser besökas över hela landet.

– Våra skyddsombud är experter på arbetsmiljö och vi vet sedan tidigare att den här typen av specialkontroller ger resultat. Nu gör vi en kraftsamling för att höja nivån i branschen. Alla ska ha rätt till en säker arbetsmiljö och kunna lita på att kroppen håller hela vägen till pensionen. Det handlar om byggnadsarbetarnas liv och hälsa, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Antal planerade arbetsplatsbesök per län

Län Antal planerade arbetsplatsbesök 2021
Blekinge län 40
Dalarnas län 15
Gotlands län 15
Gävleborgs län 20
Hallands län 30
Jämtlands län 25
Jönköpings län 40
Kalmar län 50
Kronobergs län 25
Norrbottens län 75
Skåne län 270
Stockholms län 205
Södermanlands län 60
Uppsala län 70
Värmlands län 70
Västerbottens län 105
Västernorrlands län 45
Västmanlands län 25

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...