De små stegen industriföretag kan ta för att skapa sociala förbättringar 

av Anders Enquist

Under de senaste två decennierna har det funnits en trend bland företag att försöka förändra samhällets uppfattning om företag. Många företagsledare känner, kanske på grund av den urgamla stereotypen om att företag är vinstorienterade och självmotiverade, att de måste investera i verksamheter som inte bara ger en positiv bild av dem själva utan även hjälper alla parter i distributionskedjan.

Sätten på vilket detta sker varierar. För vissa kanske CSR uppmuntrar inköpschefer på ett kontor att enbart köpa in Fairtrade-kaffe till köket. Andra som t.ex. Virgin Group, stöder aktivt ett antal välgörenhetsorganisationer och har även tecknat partnerskap med olika initiativ för att förändra sina egna tjänster. Virgin Airlines t.ex. har ett partnerskap med Carbonfund för att ge passagerare möjlighet att kompensera för flygresans miljöpåverkan.

Men en del av utmaningen för industriföretagen är att göra rejäla investeringar i CSR. Den allmänna uppfattningen är att CSR-verksamhet bör bestå av betydande uppvisningar i socialt medvetande, t.ex. att driva anläggningar enbart med förnyelsebara energikällor för att vara så miljövänliga som möjligt. Medan detta säkerligen ökar medvetenheten och kan få andra att följa efter är det inte den enda vägen.

Industriföretag kan genomföra förändringar i små steg för att verka på ett mer socialt ansvarstagande sätt. Flera industriapplikationer t.ex. kräver att underhållsingenjörer arbetar med händerna med utrustning och rengöringsprodukter. För att effektivt kunna få bort rester från händerna måste de använda en exfolierande industriell handrengörare.

Tyvärr skapar många handrengörare denna exfoliering genom att använda en hög koncentration mikrokorn av plast. I vissa fall kan det finnas så många som 100 000 mikrokorn i en enda applikation. Mikrokorn av plast är för små för att effektivt filtreras i avfallsvattenanläggningar och därför kan de hamna i våra hav.

Det har ännu inte fastslagits hur lång tid det tar för mikrokorn av plast att brytas ner helt i haven, men när de bryts ner frigör de skadliga toxiner som kan förgifta marina djur och växter. Dessa toxiner kan även hamna i vår egen matkedja om en förgiftad fisk fångas vilket har inträffat upprepade gånger.

Givetvis är frigörandet av toxiner en långtidseffekt av användningen av mikrokorn. Kortsiktigt har det tagits fram flera rapporter om fisk som fångats med hela mikrokorn i magen. Konsekvenserna av användningen av plastmikrokorn hamnar alltså direkt på våra tallrikar.

Därför har anläggningschefer för industriföretag ett socialt ansvar för att minimera denna miljöpåverkan. En liten ändring som att skifta till ett naturligt alternativ till plastmikrokorn, t.ex. hållbara olivkärnor i produkter som NCH Europe’s HDHC naturlig handrengöring, skulle ge en betydande fördel.

Medan fler och fler länder i Europa så sakteliga börjar införa förbud mot mikrokorn av plast, bör företag göra ändringen innan förbuden införs. Att skifta handrengöringsprodukter från plastmikrokorn till säkra biologiskt nedbrytbara exfolierande produkter är bara en liten ändring, men det är en ändring som kan visa sig ha ännu större fördelar på lång sikt än bara en engångsdonation till en social välgörenhetsaktivitet.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...