Därför ska du duscha kallt året runt

av Admin

Få har nog missat trenden från i vintras – vinterbadet. Den populära aktiviteten sägs vara både uppfriskande och bra för hälsan. Så vad ska man göra när sommaren är här och temperaturen har stigit? Sanitetsleverantören GROHE listar nu hälsofördelarna med att duscha kallt året om och hur du gör detta på bästa sätt genom att välja rätt dusch.

Att vrida om kranen till det kallaste känns troligtvis inte så lockande. Däremot är det värt det efteråt. Kylan gör inte bara att man piggnar till utan den kalla temperaturen har en rad med hälsofördelar. Med hjälp av olika typer av duschhuvuden kan dessa fördelar bli ännu bättre och kallduschen lättare att avnjuta. GROHE ger därför sina bästa tips på hur du duschar kallt året runt.

– Det är otroligt roligt att detta har blivit en så pass stor trend. Vi vill alltid uppmuntra våra kunder till att utforma badrummet så att det blir en plats för avkoppling och välmående. Att ta en kalldusch är ett väldigt bra knep för att uppnå detta. Med ett fåtal inredningsdetaljer går detta att anpassa till ens egna behov och preferenser, säger Christina Holmberg, PR & Communications Manager på GROHE.

Topplista: 5 hälsofördelar med att kallduscha
1. Immunförsvaret stärks
Det kylande vattnet sätter direkt fart på ämnesomsättning, vilket frigör vita blodkroppar som bekämpar angripande virus. Detta resulterar i bättre immunförsvar. För att få en rejäl kalldusch med fart kan det vara fördelaktigt att använda sig av en handdusch med olika strålbilder där du enkelt kan växla mellan mjukare och hårdare strålar.
2. Finare hår och hy
Torr hy är något många dras med. Ännu en fördel med kalldusch är att det torkar ut huden mindre, så sänk temperaturen om du är en torris. Även håret mår bra av detta då fjällen på håret stängs och blir glansigare. Sänk temperaturen i slutet av duschen så att håret får dra åt sig av balsam och inpackning i något varmare vatten först. En stick-handdusch, ett duschhuvud i avlång form, är perfekt för att komma åt hela kroppen och se till att allt kallvatten når varenda hårslinga.
3. Lindrar stress
Även om en varm dusch känns lugnande när stressen tar över är faktiskt en kalldusch det mest hälsosamma. Njut av det uppfriskande vattnet i en regndusch och dröm dig bort till lugnare dagar.
4. Bra för blodcirkulationen
Kallvatten stimulerar blodcirkulationen och är i det långa loppet bra för hjärtat. Även om man är ung och stark så är detta viktigt att tänka på. Om du är en gedigen kallduschare kan det vara bra att använda sig av en dusch med eko-funktion som minskar vattenanvändningen med 40%.
5. Väcker din kropp
Tyvärr är sommaren kort och vi går snart tillbaka till rutinerna igen. Att gå upp tidigt är inte alltid det lättaste efter en lång och härlig semester. En huvuddusch som snabbt väcker kroppen är därför det perfekta botemedlet mot morgontröttheten.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...