Samverkansgruppen mot fakturabedrägerier välkomnar förslaget om skärpta straff mot systematiska fakturabedrägerier

av Anders Enquist

 

”Vi lyfte det stora samhällsproblemet våren 2012 tillsammans med Företagarna och därefter har vi nu fått till ett viktigt samarbete med tunga aktörer för att tillsammans driva frågan framåt, säger Per Geijer på Svensk Handel.

Ett fakturabedrägeri på 10 000 kronor kan vara förödande för ett litet företag. Ändå har dessa brott haft låg prioritet hos myndigheter men totalt är denna kriminella verksamhet omsätter ca 1,2 miljarder kronor. Tidigare har systematiken i denna brottslighet riktad mot företag inte gjorts synlig. Det är organiserad brottslighet – inte sällan med kopplingar till annan grov brottslighet.

”Det här visar hur ett bra samarbete mellan det privata näringslivet och det offentliga kan fungera och bidra till en sund samhällsutveckling. UC är övertygade om att Samverkansgruppen mot fakturabedrägerier även fortsättningsvis kommer att leverera resultat i kampen mot bedragarna säger Roland Sigbladh, ordförande i Samverkansgruppen mot fakturabedrägerier och marknadschef UC.”

Samverkansgruppen mot fakturabedrägerier har till syfte att sprida kunskap inom området fakturabedrägerier och bereda tillfällen till erfarenhets- och informationsutbyte som kan vara till hjälp i bekämpandet av fakturabedrägerier.

Regeringen beskriver förslaget:
”Det förslag som regeringen arbetar med innebär att det inte längre ska krävas att någon verkligen blivit lurad att betala; det ska räcka att bluffakturorna har skickats ut i det syftet. Bestämmelsen ska underlätta utredning och lagföring av brotten. Bestämmelsen ska också göra det lättare att beakta att det handlar om systematisk brottslighet när straffet bestäms.”

Enligt förslaget ska brottet kunna ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Regeringens ambition är att lämna ett förslag till riksdagen i början av nästa mandatperiod”. Läs mer om regeringens förslag på http://www.regeringen.se/sb/d/7383/a/240415

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...