Vattenkraftens betydelse blir allt viktigare

av Anders Enquist
8f7677d12edafd59_800x800ar

Olifan kraftstation, Trollhättan. Vattenfalls första kraftstation, invigd 1911.

– Vattenkraften har sedan produktionsstarten och utbyggnadsepoken spelat avgörande roller för Sveriges utveckling. Fram till mitten av 1960-talet var tillgången på vattenkraftel en viktig förutsättning för Sveriges industrialisering och välfärdsbygge. Under åren som följde spelade vattenkraften rollen som en viktig baskraft tillsammans med kärnkraften. Nu går vattenkraften in i en ny roll, nämligen som en möjliggörare för ett 100 % förnybart energisystem, säger Mats Brännström, produktionschef på Vattenfall Vattenkraft AB.

Den svenska vattenkraftproduktionen svarar idag för ca 45 % av landets totala elproduktion.  I takt med allt mer vind och sol i energisystemet så kommer efterfrågan på vattenkraftens unika egenskaper att snabbt reglera elproduktionen att växa.
– Vi är naturligtvis stolta över att få utveckla Vattenfalls vattenkraftanläggningar både då och i framtiden. Det arbetet fortsätter nu framåt och kommer då inte bara att handla om tekniska förnyelser utan även om att stärka miljöprestandan i våra anläggningar, förklarar Mats Brännström.
Vattenfall äger och driver cirka 100 vattenkraftverk i Norden. Merparten finns i Sverige och en del i Finland. Totalt svarar vattenkraftproduktionen för ungefär 20% av Vattenfall totala elproduktion.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...