Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadsaffärerna ökar rekordstarkt

av Admin

Bostadsrättspriserna ökade med 1 procent under juli och har ett genomsnittspris på 2,2 miljoner kronor eller 37 872 kronor per kvadratmeter. Villapriserna steg under samma period med 2 procent och snittpriset uppgår nu till 3,0 miljoner kronor. Samtidigt har priserna på fritidshus ökat med 9 procent det senaste året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

– Bostadsmarknaden har varit rekordstark i sommar. I hela landet ökade antalet bostadsaffärer med cirka 20 procent i juli jämfört med samma månad förra året. För vår del ökade antalet försäljningar ännu mer, med hela 25 procent. Folk avvaktade med sina bostadsaffärer under våren och många nu varit hemma och kunnat ägna sommaren åt att köpa bostad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Göteborg steg bostadsrättspriserna med 2 procent senaste månaden. I Stockholm, Malmö och i riket som helhet steg bostadsrättspriserna med 1 procent under perioden. Villapriserna i riket steg med 2 procent i juli, medan de ökade med 2 procent i Stor-Stockholm och 1 procent i Stor-Malmö respektive Stor-Göteborg.

Fritidshuspriserna fortsätter stiga och visar på en uppgång med 9 procent det senaste året. Under juli ökade antalet fritidshusförsäljningar med hela 10 procent jämfört med juli 2019.

– Det finns dock fortfarande stora hinder för många som behöver en ny bostad. Om fler ska kunna byta bostad efter behov krävs långsiktiga politiska lösningar. Här bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp vara i fokus, säger Marcus Svanberg.

Bostadspriser i övriga landet
Det senaste året har priserna på fritidshus stigit i samtliga län, mest i Kronoberg där priserna har gått upp med 23,3 procent. Villapriserna har ökat mest i Värmland som visar en uppgång med 10,1 procent. I Jämtland har villapriserna ökat med 0,3 procent under året, vilket är minst i landet. Bostadsrättspriserna har ökat mest i Dalarna, upp 23,9 procent. I Västernorrland har bostadsrättspriserna backat med 9,3 procent under året, vilket är mest i landet.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tid.
Coronaviruset har under våren haft en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Men så länge du säljer och köper på samma marknad kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

0 kommentar

You may also like