Observatoriet öppnas upp igen

av Admin

Observatoriet erbjuder spännande utmaningar för SISAB. En historisk byggnad med en världsunik forskningsgärning som nu förbereds för att kunna ta emot elever och lärare igen. 

SISAB förvärvade fastigheten av Kungliga Vetenskapsakademien och arbetar nu för att återigen öppna upp byggnaden för kunskapstörstande ungdomar (Observatoriemuseet stängdes 2014).

Byggnaden måste hanteras varsamt och noggrant. Just nu ser SISAB:s förvaltare och drifttekniker över fastigheten och genomför nödvändiga förbättringar och förändringar. Allt granskas på detaljnivå och en plan för bästa möjliga förvaltning tas fram. Två av flyglarna är idag uthyrda till annan verksamhet. Bland annat Berättarministeriet.

– Det är ett hedrande och utmanande uppdrag att ta hand om en sådan här unik fastighet. Vi har organisationen och erfarenheten av att ta hand om historiska fastigheter och låta dem vara öppna för våra yngsta stockholmare, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.

Utbildningsförvaltningen tillsammans med Vetenskapens hus arbetar nu för att kunna erbjuda skolklasser och lärare utbildning och fortbildning i de gamla anrika lokalerna. Planerad start för den verksamheten är vid årsskiftet.

Världsunik forskningsinsats
Temperatur och nederbörd har mätts tre gånger dagligen på observatoriet sedan 1756. Observatoriet är därför den enda plats i världen där vädret observerats kontinuerligt i drygt 250 år. Idag sköter SMHI mätningarna och har en mätstation utanför byggnaden. Nu i april tilldelades de utmärkelsen ”Centennial station” av världsmeteorologiorganisationen WMO.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...