Ny rankning visar: Bjurholm är bästa kommunen för äldre att bo i – storstäderna i botten

av Admin

Bjurholm i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesituation i landets kommuner. Allra sist, på plats 253, placerar sig Malmö stad. Även de två övriga storstäderna hamnar i botten med Stockholm på plats 221 och Göteborg på plats 224.

– Det pratas mycket om pensioner, men äldres boendesituation är i princip helt frånvarande i den politiska debatten. Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Nu behövs en ny bostadspolitik för Sveriges pensionärer, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bjurholms kommun i Västerbotten hamnar på första plats i rankningen över kommuner där det är bäst för äldre att bo. I det nya indexet Sveriges bästa kommun för äldre att bo i har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre.

– Självklart har regeringen ett stort ansvar och endast två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Men det är även stor skillnad på i hur hög grad landets kommuner skapar goda förutsättningar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre, säger Marcus Svanberg.

Malmö stad rankas sist i Sveriges bästa kommun för äldre att bo i, med en kombination av höga hyror, en hög genomsnittlig flyttskatt, låga betyg för trygghet i hemtjänsten och få platser på särskilt boende för äldre i relation till antalet äldre i kommunen. Även de övriga två storstadskommunerna rankas lågt – Göteborgs Stad hamnar på plats 30 från slutet och Stockholms stad rankas på 33:e sista plats.

– Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg.

Här är det bäst att bo för äldre:

Kommun Län
Bjurholms kommun Västerbotten
Malå kommun Västerbotten
Överkalix kommun Norrbotten
Vilhelmina kommun Västerbotten
Vindelns kommun Västerbotten

Här är det minst fördelaktigt att bo för äldre:

Kommun Län
Malmö stad Skåne
Lomma kommun Skåne
Huddinge kommun Stockholms län
Södertälje kommun Stockholms län
Sigtuna kommun Stockholms län

”Hur hållbar är bostadsmarknaden?”
Rankingen Sveriges bästa kommun för äldre är en del av ”Hur hållbar är bostadsmarknaden” – en rapport som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit fram. Det fjärde kapitlet handlar om äldres möjligheter på bostadsmarknaden.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...