En månad kvar till valet – vad tycker unga om demokrati och vikten av att rösta?

av Admin

Om en månad är det val i Sverige och befolkningen ska rösta om landets framtid den kommande mandatperioden. Men det finns samhällsgrupper i Sverige som inte deltar i det politiska livet. Ungdomar bjuds sällan in till andra diskussioner än så kallade ”ungdomsfrågor”, som skola och fritid. 

I augusti arrangerar vi ett valläger för ungdomar och unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. En förberedande workshop tillsammans med 10 ungdomar tidigare i vår ligger till grund för innehållet i vallägret. Foto: Magnus Carlstedt

Lågt röstdeltagande
Statistik visar även att personer som gått i grundsärskolan och gymnasiesärskolan röstar i hälften så stor utsträckning som den övriga befolkningen. Unga med intellektuell funktionsnedsättning (IF) utestängs från samhället både på grund av sin ålder, men också på grund av sin funktionsnedsättning. Riksförbundet FUB har därför under året arbetat med att stärka ungdomar och unga vuxna med IF och deras röst i samhället. Det handlar om att öka kunskapen om vikten av att rösta, men även att ge unga med IF utrymme och möjlighet att fundera och diskutera andra frågor är de som förknippas med målgruppen – LSS, funktionshinder, tillgänglighet osv.

Film inför Skolval2018
– Vi är stolta över filmen ”Min röst, vårt val” som spelats in genom projektet Skolval 2018, säger Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand. I filmen får du som tittare en unik inblick i ungdomarnas tankar om demokrati, politik, sina liv och framtiden. Filmen är tänkt att användas i syfte att diskutera viktiga frågor inför höstens val, och ge ungdomarna en möjlighet att höja sin röst.

Tidigare i vår meddelande UR att de publicerar FUB:s film ”Min röst, vårt val” på UR Skola i och med deras storsatsning på material riktat mot grund- och gymnasiesärskolan. Filmen finns också på www.fub.se/skolval2018.

Ungdomar på läger om politik
Riksförbundet FUB fortsätter arbetet med ungdomar och unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. I augusti arrangerar vi ett fyra dagar långt valläger där ett 20-tal ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning får ökad kunskap om politik, demokrati och politiska processer. Ungdomarna kommer att möta och samtala med politiker om frågor som ungdomarna intresserar sig för – jämställdhet, miljö, migration, boende och mycket mer. I förarbetet med vallägret har FUB tillsammans med 10 ungdomar arbetat fram ett ramverk för lägret – för att säkerställa ungdomars perspektiv i utformandet av lägret.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...