Var sjätte husägare har drabbats av stöld ur trädgården

av Admin

Våren är äntligen här och grillar, gräsklippare och cyklar får komma ut i ljuset efter en lång vinter i förrådet eller sommarstugan. Härligt tycker de flesta – så även tjuven. Här får du tipsen som gör att du ökar chansen att få behålla dina saker i sommar. 

Fler och fler skaffar dyra grillar, gräsklippare och cyklar som på sommarhalvåret förvaras i trädgården. Även vissa trädgårdsmöbler betingar stora värden och alla dessa föremål är attraktiva för tjuven, som snabbt gör sig av med dem på andrahandsmarknaden. Tidigare studier har visat att så många som var sjätte husägare någon gång varit utsatt för stöld i trädgården.

Många tänker inte på att de under sommarmånaderna förvarar ganska stora värden i trädgården eller vid sommarstugan. En väl fungerande Grannsamverkan är en utmärkt metod för att avskräcka tjuven då Grannsamverkan medför ökad uppmärksamhet i bostadsområdet, säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Även verktyg och trädgårdsredskap är attraktiva för tjuven, dels för att stjäla, men också som hjälpmedel för att ta sig in i ditt eller grannens hus. Se därför över var du förvarar dem och se till att du har bra certifierade lås på förrådet.

• Generellt sett bör man förvara värdefulla ägodelar inlåsta när man inte har uppsikt över dem, men av praktiska skäl är det många som inte har det under sommarhalvåret. Det finns dock en rad saker att tänka på som försvårar för tjuven:
• Lås fast grill, gasoltub och värdefulla trädgårdsmöbler i fasta föremål med godkända certifierade lås.
• Lås in gräsklipparen i förrådet när den inte används.
• Låt inte dyra trädgårdsredskap som trimmer och häcksaxar ligga kvar ute om du är borta.
• Cyklar och mopeder bör låsas fast med godkända lås i fasta föremål.
• DNA-märk dina ägodelar – avskräcker tjuven, binder tjuven till brottet och ökar chansen att du får tillbaka dina saker.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...