Unika fasader gör det lätt att hitta rätt vid Postnords nya terminal

av Admin

I Helsingborg ligger Postnords nyaste terminal. Terminalen på drygt 18 000 kvadratmeter har byggts för att möta den växande e-handeln och ska samla paket- och brevhantering under samma tak. För att spegla Postnords skandinaviska företagskultur och förbättra både orienterbarheten och det visuella intrycket, valde arkitektbyrån JKAB Arkitekter att pryda entrén med slitstarka fasadskivor i träimitation från Rockpanel.

Svenska folket handlar mer och mer saker på nätet – det är ingen nyhet. För att hantera den växande e-handeln behövde Postnord en ny terminal som kompletterade företagets andra lokaler. Resultatet blev en nybyggnation i Helsingborg, där man nu har samlat både brev- och pakethanteringen under samma tak.

För att hylla Postnords skandinaviska kultur, göra byggnaden inbjudande för såväl besökare som personal, samt för att göra det enklare att hitta entrén på den drygt 18 000 kvadratmeter stora byggnaden, bestämde sig JKAB Arkitekter för att pryda entréns fasader med tre färger av träliknande fasadskivor från Rockpanels produktserie Rockpanel Woods.

Orienterbarhet med skandinavisk touch

Anläggningen uppfördes av Catena, med Tecta Bygg & Projektledning som ansvarig för stomkomplettering och fasadbeklädning och JKAB som ansvariga för gestaltning och materialval. Tillsammans med Catena och Postnord kunde JKAB komma fram till en bra lösning till hur terminalen skulle se ut, och hitta ett sätt att göra entrén både visuellt inbjudande och enkel att hitta. Oscar Selemba, ansvarig arkitekt på JKAB, berättar:

– Vi tänkte först på vad Postnord står för, vad definierar dem? Då kom vi fram till att vi ville hylla det skandinaviska, vilket var en stor anledning till att vi valde träimiterade fasadskivor för att utmärka entrén och förbättra orienterbarheten. När det sedan kom till valet av färger så tog vi faktiskt ut kulörerna och satte upp dem mot solen för att se hur de lekte med ljuset och vilka som passade ihop. Vi utgick från den naturträfärgade som vi fastnade för direkt, men sen jämförde vi med alla andra och gick igenom dem en efter en. Och resultatet blev verkligen super, vi är jättenöjda.

Han kompletteras av Henrik Gullberg, platschef på Tecta Bygg & Projektledning, vilka var ansvariga för bland annat montering av fasadbeklädnaden:

– Indelningen av fasaden i olika färger och former var vår största utmaning, då det inte direkt fanns några raka fält att förhålla sig till. Men det fungerade hur bra som helst och fasadskivorna är väldigt effektfulla, till skillnad från vanliga vita. Fasaden blir mer levande och tillsammans med arkitektens konstnärliga talanger så blev resultatet mycket snyggt.

Miljöcertifierad anläggning med smarta materialval

Den nya terminalen har miljöcertifierats enligt Miljöbyggnad 3.0 silver, vilket innebär att det under processen fanns ett krav på energieffektiva byggmaterial och en minskad klimatpåverkan. Därför föll valet på Rockpanel Woods, då man på så sätt kunde kombinera träets naturliga värme med stenens hållbara fördelar. Matias Testart, Business Manager Sverige på Rockpanel, avslutar:

– Rockpanel Woods tillverkas av pressad naturlig basalt men är lättbearbetad som trä. Skivorna är slitstarka, robusta och lika brandsäkra som sten, och de är både hållbara och enkla att underhålla. Det är egentligen det bästa av två världar: det ser ut som trä, men ruttnar eller brinner inte. Och precis som man kan se på Postnords terminal så kan man med hjälp av olika färger skapa en levande fasad som gör upplevelsen lite roligare, samtidigt som man vet att det kommer att hålla länge.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...