Framtidens betong är här. Igår onsdag, genomfördes den första gjutningen av fabriksbetong med ett nära noll utsläpp av koldioxid. Premiären ägde rum vid Swerocks fabrik i Malmö där gjutningen bestod av en yta på 60 kvadratmeter.
– Vår ambition är att leda branschens omställning, säger Angelika Bohlin, vd på Swerock. Det är fantastiskt att se att vi har varit en del av framtagandet av en betong som kan komma att vara vägledande för branschen.
Fotograf: Dylan Di Pace
Gjutningen i Malmö möjliggjordes efter en lång tid av laboratorietester för att hitta rätt betongrecept. Det har bland annat handlat om att säkerställa betongens färska egenskaper, öppethållande och hållfasthetstillväxt på kort och lång sikt. Resultatet av premiären blir en grundplatta för förvaring av makadam på fabriksområdet.
Idag står cementindustrin för cirka 8 procent av världens årliga koldioxidutsläpp. Det CO2-reducerade bindemedlet som användes i betongen vid den aktuella gjutningen är en svensk innovation från Cemvision. Företagets mål är att använda fler typer av restprodukter för att helt undvika jungfruliga råvaror, och att elektrifiera tillverkningen i stället för att använda fossila bränslen.
– Betong är inte grönare än det cement, eller bindemedel, den blandas med eftersom 90 procent av betongens koldioxidavtryck kommer från cementen. Att se vår gröna cement, Re-ment, användas framgångsrikt i kundernas egna projekt visar på att vår innovation är mogen att göra skillnad här och nu, säger Oscar Hållén, vd på Cemvision.
På längre sikt är målet att nå ett uppdaterat regelverk som ger en skjuts framåt för betong med lägre klimatpåverkan, något som skulle skynda på en branschövergripande förändring.
– Det känns extra roligt att vi är först i Sverige med att använda Cemvisions bindemedel i ett skarpt projekt, säger Angelika Bohlin. Vi kommer att följa resultatet av gjutningen och fortsätta med relevanta provtagningar för att säkerställa beständighet över tid.
Det var för tre år sedan som Swerocks nya fabrik i Malmö öppnade portarna till branschens mest ambitiösa hållbarhetssatsning. Den moderna anläggningen var redan från början anpassad och specialkonstruerad för den fortsatta utvecklingen av produkter med lägre klimatavtryck.
– Vi vill ligga i framkant, vara med från början och påverka resultaten. Här har vi varit med från start, från framtagning av det optimala betongreceptet, till provtagningar och nu slutligen i ett skarpt projekt i vår verksamhet, säger Angelika Bohlin. Redan i höst kommer vi också att leverera betong med Cemvisions Re-ment till en rad projekt i Malmöområdet.
Om Swerock:
Swerock är en av Sveriges största leverantörer av material och tjänster till bygg- och anläggningsbranschen. I erbjudandet ingår ballast, betong, transport- och maskintjänster samt miljöservice som återvinning, marksanering och vattenrening.
Om Cemvision:
Cemvision tillverkar ett cirkulärt, högpresterande cement som minskar CO2-utsläppen med upp till 95% jämfört med traditionellt portlandcement. Bolaget grundades 2020 av erfarna ledare och forskare från cementindustrin och backas av ledande investerare så som Bill Gates Breakthrough Energy, Norrsken Foundation, EQT Foundation, BackingMinds, Polar Structure och Zacua Ventures.