Sveriges skickligaste ungdomar tävlar igen i Yrkes-SM 2022

av Admin

År 2020 hölls inget Yrkes-SM på grund av coronapandemin men nu är mästerskapet äntligen tillbaka. 10–12 maj öppnas dörrarna till Arenastaden i Växjö för både tävlande och åskådare. I år gör över 200 ungdomar upp om titeln svensk mästare inom 30 olika yrken. Vinnarna har sedan möjlighet att ta en plats i yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM eller Yrkes-VM.

Årets Yrkes-SM i Växjö är det åttonde i ordningen. Ungdomarna tävlar i områden som bygg-, konstruktions- och anläggningsteknik, djur, skogs- och lantbruk, industri, maskin- och verkstadsteknik, informations- och kommunikationsteknik, konst, kreation och mode, social och personlig service samt transport och logistik. Utöver de 30 tävlande yrkena deltar 25 yrken med uppvisning. På plats finns dessutom gymnasiesärskolan representerad, Yrkeskampen och även årets regionala yrkeslärare hyllas.

På det 30 000 kvadratmeter stora evenemangområdet tävlar ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning om titeln svensk mästare inom sitt expertisområde. Syftet med Yrkes-SM är att öka kunskapen, intresset och uppmärksamhet kring utbudet av yrkesutbildningar som finns runt om i Sverige.

Satsningen på evenemanget inleddes redan 2004 och intresset har blivit allt större med åren. Entrén är gratis under alla tre dagarna och evenemanget brukar besökas av skolklasser, skolpersonal och föräldrar. Alla som är intresserade är välkomna att få mer kunskap om yrkesutbildningar. Besökarna kan även prova på de olika yrkena och träffa både studie- och branschrepresentanter.

– Uppmärksamheten kring tidigare års Yrkes-SM har varit stort och positivt och det hoppas vi att det ska bli även i år. Vi ser fram emot att äntligen få arrangera ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet igen. Det är oerhört roligt att hela 55 yrken är representerade vid årets SM med så många duktiga ungdomar som deltar. Utöver tävlingarna är mässan även ett ypperligt tillfälle för besökarna att prova på och få information om yrkesprogram och karriärmöjligheter, säger Jenny Pettersson, projektledare vid WorldSkills Sweden.

Det senaste Yrkes-SM hölls 2018 i Uppsala. Hela 21 600 besökare kom till Gränby sportfält för att följa Yrkes-SM på plats. På mässgolven fanns gott om prova på-aktiviteter där besökarna själva kunde testa sina färdigheter inom olika yrken och lära sig mer om utbildningarna.

WorldSkills Sweden, organisationen bakom Yrkes-SM, är ett trepartsamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Huvudsponsorer är AFA Försäkring och AMF.

Läs mer om Yrkes-SM här: http://yrkessm.se/

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...