Svensk Fastighetsförmedlings vd: ”Stora möjligheter till att göra bra affärer”

av Admin
Stor efterfrågan på miljösmart boende – fler än hälften av svenskarna vill bo i en energieffektiv fastighet .

Sett till aktivitet på bostadsmarknaden blev juli en rekordmånad. Bostadspriserna har börjat öka och de spås fortsätta stiga i höst. Men på många håll i landet syns också en del nedgångar. Något som innebär stora möjligheter för både köpare och säljare att göra bra affärer och hitta sina drömbostäder. Svensk Fastighetsförmedling har därför kartlagt var priserna på bostadsrätter och villor har stigit minst under det senaste året. Det visar sig att Örebrokommunen Ljusnarsberg toppar listan. På villasidan är det istället i Flen, Åstorp och Härnösand. 

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik analyserat var prisökningarna på landets bostäder varit som lägst de senaste tolv månaderna. Av landets 290 kommuner hade 270 tillräckligt stort antal sålda villor och 195 tillräckligt stort antal sålda bostadsrätter för att kunna ingå i kartläggningen. Prisnedgången på bostadsrätter har under det senaste året varit störst i Ljusnarsberg med minus 13 procent. Även i Vetlanda och Eksjö har priserna utvecklats på ett liknande sätt. När det kommer till villor har priserna haft minst utveckling i Flens kommun med minus 23 procent. Därefter följer kommunerna Åstorp och Härnösand med minus 22 procent.

– Vi fokuserar ofta på de områden som haft stora prisökningar. Men det finns även potential i att fokusera på de områden där bostadspriserna inte ökat. Likt en aktie vill du ju köpa på botten och sälja på toppen. Planerar du att byta upp dig till en större bostad finns det dessutom fina möjligheter att göra en bra affär i de områden, exempelvis med ett vackert läge men bristfälliga kommunikationer som inom kort kommer byggas ut. Därför kan det vara klokt att även analysera vilka områden som inte haft prisökningar den senaste tiden och fundera på vad det kan bero på, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

– Faktorer som gör att bostadspriserna i dessa områden har gått ner kan vara ett ökat utbud, exempelvis om det byggts mycket nya bostäder. Men psykologiska aspekter, så som en oro för stigande räntor eller fallande bostadspriser, kan också ha stor inverkan på marknaden. Inte sällan handlar prisnedgångar i stabilare områden om tillfälligheter och då kan man göra riktiga klipp, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Topp 10: Här har villapriserna stigit minst det senaste året
1. Ljusnarsbergs kommun             – 13 %
2. Vetlanda kommun                      – 12 %
3. Eksjö kommun                           – 10 %
4. Vännäs kommun                         – 9 %
5. Norbergs kommun                       – 9 %
6. Sollefteå kommun                        – 9 %
7. Herrljunga kommun                     – 9 %
8. Ockelbo kommun                         – 8 %
9. Håbo kommun                              – 8 %
10. Storfors kommun                        – 8 %

Topp 10: Här har bostadsrättspriserna stigit minst det senaste året
1. Flens kommun                             – 23 %
2. Åstorps kommun                         – 22 %
3. Härnösands kommun                  – 22 %
4. Arboga kommun                          – 21 %
5. Säffle kommun                             – 21 %
6. Tidaholms kommun                     – 19 %
7. Bjuvs kommun                             – 16 %
8. Bollnäs kommun                          – 15 %
9. Lindesbergs kommun                  – 14 %
10. Vännäs kommun                        – 13 %

Om statistiken
Statistiken baseras på överlåtelser av villor och bostadsrätter gjorda under 1 augusti 2017 – 31 juli 2018 jämfört med samma tolvmånadersperioder 2018–2019. Endast kommuner med minst 25 försäljningar per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringarna. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB. Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...