Stort gruvprojekt för Imtech i Svappavaara

av Anders Enquist

SvappavaaraOrdersumman för Imtech är cirka 13 miljoner kronor. Projekteringsarbetet är i full gång och installationsarbetet börjar i mars. Hela anläggningen ska vara färdig i oktober i år och består av truckverkstad, tvättområde, lager, förråd och personalutrymmen. Hans Lundgren, som är filialchef för Imtech VS-teknik i Luleå, berättar att utmaningen i projektet är mängden installationer och storleken på hallen.

– Det är mycket av allt, konstaterar han. Själva tvätthallen är 105 meter lång och 47 meter bred, med en takhöjd på 20 meter. Många av rörinstallationerna sker på hög höjd.

– Vi svarar också för hela oljesystemet i verkstaden med ledningar för diesel, smörjolja, fett och glykol, berättar Hans. Även golvvärmen är ganska omfattande.
Entreprenadformen är utförandeentreprenad. Alla gruvor i Svappavaara är dagbrott. Först ut av de tre dagbrottsgruvorna blev Gruvberget där
verksamheten nyligen återupptagits efter att ha stått stilla under en period. Gruvberget ligger i nära anslutning till LKAB:s industriområde i Svappavaara. Fyndigheten vid Leveäniemi öppnades första gången 1961 och drevs till 1983 då den stängdes under lågkonjunkturen och vattenfylldes. I juni 2012 fick LKAB miljötillstånd för att tömma Leveäniemi på vatten för att kunna återuppta produktionen. I Svappavaara finns malmförädling genom anrikningsverk och pelletstillverkning.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...