Stadskärnan får branschgemensam definition

av Anders Enquist

Då både stad och stadskärna saknat en officiell definition sedan kommunreformen 1971 har en generisk och jämförbar sådan utarbetats i samarbete med näringsliv, forskning och andra branschföreträdare med koppling till stadskärnans kommersiella funktioner. Att möjliggöra jämförbarhet mellan olika stadskärnor har varit centralt i arbetet. Definitionen har baserats på befolkningsdensitet och förekomsten kommersiella verksamheter som detaljhandel, restauranger och hotell.

– Branschen har äntligen fått definitioner att luta sig mot. Cityindex kommer vid lanseringen i september att förse marknaden med välbehövlig information och utgöra ett viktigt beslutsunderlag för utveckling av Sveriges stadskärnor, säger Wilner Anderson vd Agora.

Indelningen av städer baseras på SCBs kartläggning av tätorter. Tätorter med en befolkning om 10 000 invånare eller fler har definierats som städer. Totalt uppgår antalet städer till 124 stycken indelade i fyra olika kategorier som är samstämmiga med SKLs kommungruppsindelning. Den största staden i Sverige är föga förvånande Stockholm medan den minsta är Kungsängen i Stockholms län med drygt 10 000 invånare.

– Att tydligt kunna definiera stad och stadskärna leder inte bara till rättvisande jämförelser städer emellan, det gör det också möjligt att följa denna försäljningskanal på samma sätt som vi följer till exempel köpcentrum och e-handel, säger Tobias Rönnberg konsult HUI Research.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...