SABO erbjuder professionellt stöd till Stockholms kommunala bostadsbolag

av Henrik Langborg

Efter att i flera år valt bort medlemskap i någon branschorganisation, ska två av de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm, Svenska Bostäder och Stockholmshem, denna vecka ta ställning till ett medlemskap i Fastighetsägarna Stockholm. SABO anser att det är bra att bolagen inser fördelarna med att vara med i en organisation. Därför har vi skrivit brev till bolagens styrelser och erbjudit medlemskap i SABO istället – den naturliga tillhörigheten för ett allmännyttigt kommunalt bostadsföretag.

SABO ser gärna att Stockholms alla kommunala bostadsbolag går med i Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. Valet av organisationstillhörighet ska bygga på professionella överväganden och SABO har den bästa erfarenheten av att ge stöd till bolag som drivs med allmännyttigt syfte och enligt affärsmässiga principer. SABO har varit med och utformat den nya lagen för allmännyttiga kommunala bostadsbolag som trädde i kraft den 1 januari 2011 och erbjuder medlemsföretagen professionellt stöd i frågor som är specifika för kommunala bolag, till exempel offentlig upphandling, offentlighets- och sekretesslagen och kommunallagen.

Därför har styrelserna för Svenska Bostäder och Stockholmshem nu fått brev från SABOs styrelseordförande, vice och andre vice ordförande där man inbjuder till möte för att visa vad SABO har att erbjuda stockholmsbolagen.

– SABO har en unik kompetens som inte finns inom andra bransch- och intresseorganisationer, säger Leif Jakobsson, ordförande i SABO.

Förutom att ge stöd i branschfrågor som underlättar medlemsföretagens dagliga verksamhet, är SABO även en intresseorganisation.

– Vi arbetar för att ge medlemmarna förutsättningar att bedriva sin verksamhet på ett bra sätt även i framtiden. Vi arbetar med både nationell och internationell omvärldsbevakning, opinionsbildning och i olika samarbetsprojekt med andra bostadsaktörer, säger Leif Jakobsson.

Till detta kommer ett stort engagemang i den nordiska samarbetsorganisationen NBO Housing Nordic, där SABOs VD Kurt Eliasson är ordförande. Den 29 juni väljs han även till ordförande för den europeiska bostadsorganisationen CECODHAS Housing Europe som representerar 25 miljoner hushåll.

– Allmännyttiga kommunala bostadsbolag, så som Svenska Bostäder och Stockholmshem, har mycket att hämta hos SABO. De är mycket välkomna! säger Leif Jakobsson.

Kontakt:

Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...