Så mycket ökar värdet om din lägenhet har balkong med söderläge

av Admin

Bostadssajten Booli har tittat på hur mycket en balkong är värd för lägenheter i Stockholms kommun. De annonser som innehåller ordet ‘balkong’ har en 1,9% högre värdering än de utan. Ligger balkongen dessutom i söderläge tillkommer ytterligare värde – skillnaden på en lägenhet utan balkong och en med södervänd balkong är 2,1%. 

– Balkong är ett sådant attribut som vissa verkligen inte kan tänka sig att vara utan, och då är man i praktiken villig att betala för det – i många fall långt mycket mer än vad de här siffrorna visar, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Analysen har gjorts genom att titta på avvikelse från Boolis värdering för att försöka förstå vilken påverkan tillgång till balkong och solläge har på priset för en lägenhet i Stockholms kommun. Underlaget baseras på försäljningar mellan 2018-06-01 och 2019-06-01.

En lägenhet med balkong säljs ofta för 60 till 90 000 SEK mer än en lägenhet utan balkong. Om balkongen också är i söderläge ligger spannet mellan 70 och 100 000 SEK. Uttryckt i procentenheter är värdet av en balkong ca 1,9 % av slutpriset. Ligger balkongen också i söderläge är skillnaden istället ca 2,1%.

– Den här kartläggningen visar att det med stor sannolikhet är värt investeringen – den som har möjlighet att bygga balkong får troligtvis igen pengarna och dessutom en högre trivsel under boendetiden, säger Matilda Adelborg.

Om undersökningen
Undersökningen visar hur mycket slutpriset skiljer sig från vår värdering på de lägenheter som har någon av nedanstående balkongtyper.

Saknar balkong: lägenheten har ingen möjlighet till utomhusvistelse
Traditionell balkong: en vanlig balkonglåda
Terrass: en ovanligt stor balkong
Kungsbalkong: en balkong på översta våningen som sträcker sig över flera rum

Utöver det har vi också tittat på hur söderläge påverkar skillnaden mellan slutpriset och värderingen.

I underlaget finns 18 500 lägenhetsförsäljningar i Stockholms kommun. För varje lägenhetsförsäljning har vi information om koordinat, slutpris, värdering, skillnad mellan slutpris och värderingen samt information som säger om det finns balkong eller ej (från lägenhetsbeskrivningen).

Siffrorna som kartläggningen baseras på hittar du här i vår blogg!

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...