Så är läget på bostadsmarknaden i Spanien

av Admin
Stor efterfrågan på miljösmart boende – fler än hälften av svenskarna vill bo i en energieffektiv fastighet .

När nu reseavrådan till Spanien hävts har bostadsdrömmen om ett hus i Spanien återigen väckts hos många. Men hur ser egentligen läget ut på den spanska bostadsmarknaden och vad bör man som spekulant tänka på just nu? Svensk Fastighetsförmedling har undersökt läget i pandemin och tipsar om vad man ska tänka på om man vill köpa hus i Spanien.

Svensk Fastighetsförmedling har två bobutiker i Torrevieja och Fuengirola och planerar att under 2021 utöka med bobutiker i Alicante, Malaga och Marbella. Från den 30 juni hävdes reseavrådan till ett antal länder i Europa, däribland Spanien. I samband med detta har intresset tilltagit för att hitta drömbostaden i Spanien.

– Just nu ser vi en ökning i intresse från våra kunder kring utlandsbostäder, fler börjar söka och fråga om hur situationen ser ut i Spanien. I och med att reseavrådan har hävts och Spanien har öppnat för att ta emot svenskar så är det naturligt att fler återigen börjar leta. Just nu finns ett stort utbud på den spanska bostadsmarknaden vilket bäddar för bättre
chanser att hitta sitt drömboende. Det stora utbudet kan också innebära något lägre priser. Vi har sett en viss prisminskning men samtidigt handlar om för få affärer för att kunna dra en generell slutsats, säger Petra Wester, ansvarig för Svensk Fastighetsförmedlings verksamhet i Spanien.

Även om landet öppnat för svenska besökare finns det fortfarande vissa restriktioner, precis som i Sverige.

– Den 21 juni hävde den spanska regeringen det nationella nödläget och man har öppnat för internationell turism. Det är fritt att resa inom landet och det tidigare kravet om 14 dagars karantän för inresande från utlandet har hävts vilket som turist gör ett besök betydligt smidigare. Dock gäller fortfarande krav om munskydd inomhus i alla offentliga miljöer
och i kollektivtrafik. Restauranger, affärer och barer har dessutom begräsningar om antal besökande samtidigt, säger Alberto Masia, Handels- och ekonomiansvarig på Spanska Ambassaden i Stockholm.

Bostadsköp i Spanien skiljer sig från hur det fungerar i Sverige. Annorlunda regler, att det kan ta längre tid och dessutom språkbarriären är några av de saker man behöver ta hänsyn till.

– Bostadsköp i Spanien kräver mer förberedelser och ju mer påläst man är om processen desto lättare blir det. Samtidigt finns det mycket hjälp att få längs vägen. Ta tidigt kontakt med en mäklare som kan hjälpa dig att lägga upp bevakningar på objekt men också guida dig igenom hur bostadsköp fungerar i Spanien. Exempelvis är det i Spanien ovanligt med den typ av budgivning vi har i Sverige. Just nu sker inga öppna visningar utan som spekulant
väljer man ut ett antal objekt som är av intresse som man sedan besöker tillsammans med mäklare. Sen ordnar vi även digitala visningar, säger Petra Wester, ansvarig för Svensk Fastighetsförmedlings verksamhet i Spanien.

Petra Wester tipsar om vad man ska tänka på vid bostadsköp i Spanien:
1. Tänka igenom vilka behov och önskemål du har kring boende. Är det för ett permanent boende? Planerar du att hyra ut? Föredrar du att ha nära till flygplats eller att bo vid havet? Ta kontakt med våra mäklare i Spanien som
kan hjälpa dig leta rätt på precis det boende du önskar och lägga upp en bevakning.
2. Var ute i god tid med finansieringen. De flesta kunderna lånar på sin svenska bostad i Sverige och för över pengarna till Spanien. Men det går även att ta ett bolån på en spansk bank.
3. Som köpare har man undersökningsplikt precis som i Sverige. Här är det viktigt att ta reda på vad som ingår i köpet och skriva det i villkoren. Säljaren kan exempelvis ta med kyl, frys och spis.
4. Köper man en bostad i Spanien som behöver renoveras eller byggas ut, kan man använda sig av ROT-avdrag. Om man använder den spanska bostaden som fritidsbostad har man rätt till ROT-avdrag på samma sätt som en fastighet i Sverige.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...