Rekordhöga elpriser – så gör du huset mer energieffektivt

av Admin

Värme som läcker ut ur ditt hem är både dumt för miljön och din ekonomi. De skyhöga elpriserna skapar utmaningar för plånboken, speciellt för dig som äger stora byggnader som kräver mycket energi. Aldrig förr har bostadsägare haft större anledning att vidta lönsamma och långsiktiga åtgärder för att minska elkostnaderna. En sådan är efterisolering – utan att behöva ändra på byggnadens fasad.

Elpriserna 2021 och början av 2022 har legat på en historiskt hög nivå både i Sverige och våra grannländer. Det finns dock saker man kan göra för att påverka elräkningen och nu är det hög tid att vidta förebyggande åtgärder som kan minska den totala energiförbrukningen i ditt hem.

Efterisolera ditt gamla och kalla hus

Att låta bli att elda för kråkorna har aldrig varit mer aktuellt. Gamla, stora hus har en tendens att avge mycket värme på grund av dålig isolering och läckor.

– Vi ser att äldre byggnader från 60- och 70-talet behöver ett nytt energilyft, där markarbetet inte har gjorts tillräckligt bra. Dåligt isoleringsarbete kan orsaka fukt, röta och värmeförlust. Speciellt dyrt blir det med de elpriser vi har haft i vinter. Därför är det nu dags att optimera energin i svenska hem, säger Fredrik Johansson, CEO Scandinavia på Xella.

Fredrik Johansson menar att den mest optimala lösningen för efterisolering av äldre byggnader är med mineralisoleringsskivan Multipor. Han förklarar varför:

– Istället för att ändra fasaden på ditt hus kan du med Multipor efterisolera källarens ytterväggar från insidan. Multipor är ett system av lätta, solida isoleringsskivor som monteras direkt på en invändigt rengjord tegelvägg, utan behov av förmonterad fuktspärr. Med ett U-värde på 0,35 W/m²K har skivorna särskilt bra värmeisolerande egenskaper jämfört med andra isolerlösningar, vilket bidrar till att byggnadens energiförbrukning blir mycket smartare.

Fredrik Johansson tillägger:

– Förutom isoleringsskivornas energiegenskaper är materialet även diffusionsöppet. Det gör att skivorna är fuktreglerande och gör huset motståndskraftigt mot svamp och röta. Detta lämpar sig väl för vårt fuktiga och kalla klimat, där vi upplever stora temperaturskillnader mellan ut- och insidan av byggnaden. Isoleringsskivorna kan även ge en kylande effekt på sommaren.

Spara upp till 150 kWh per m² på ett år

För att ta reda på hur mycket efterisolering med Multipor som kommer att effektivisera hemmets energianvändning anser Fredrik Johansson att det är viktigt att ta utgångspunkt i hur U-värdet förändras.

– Många svenska hem har källarväggar av betong. Betong har ett relativt dåligt U-värde på cirka 2,5 W/m²K. U-värdet säger något om hur mycket värme som tränger in genom 1 m² av konstruktionen. Ju lägre U-värde, desto bättre isoleras byggnaden. Med efterisolering på 100 mm Multipor kommer U-värdet på källarväggen att sänkas till 0,35 W/m²K, vilket är en avsevärd förbättring. Med en uppvärmd källare kan efterisolering av betongväggarna spara villaägaren cirka 150 kWh per m2 på ett år, säger Fredrik Johansson och avslutar:

– De här siffrorna säger mycket om hur mycket värmeförlusten kan minskas. Genom att efterisolera med Multipor bibehåller man en solid väggkonstruktion samtidigt som man får dra nytta av Multipors värmelagrande egenskaper.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...