Ny sifo-undersökning: Måla om huset toppar listan över sommarens tråkigaste husprojekt

av Admin

Skrapa och måla om husets fasad är det tråkigaste husprojektet under sommarsemestern. Därefter kommer städning av garage, vind eller källare. Det visar en sifo-undersökning från fibercementföretaget Cembrit med drygt 1100 husägare.

Ref-HardiePlank-Sweden-5753

 

 

 

 

 

 

 

 

Att skrapa och måla om husets fasad är det som husägarna bävar mest för att behöva göra under semestern. Det toppar tråkighetslistan över säsongens husprojekt, vilket kan förklaras av att många svenskar bor i trähus som behöver underhållas regelbundet för att undvika t ex mögeltillväxt och fuktskador. Men det finns en signifikant skillnad mellan män och kvinnor. Det är främst män som tycker att det är tråkigt att skrapa och måla, 45 procent jämfört med 38 procent av kvinnorna. Förhållandet mellan könen är omvänt när det handlar om att städa garage, vind och källare, vilket hamnar på tråkighetslistans andraplats. 31 procent av kvinnorna tycker att städprojekten är det tråkigaste jämfört med 21 procent av männen. Lite anmärkningsvärt är att det är få som tycker att det är tråkigt att bygga uthus eller altan. Komplicerat och tidskrävande behöver alltså inte vara synonymt med tråkigt.

– De senaste åren har vi sett en stark trend och ökad efterfrågan på underhållsfria fasadmaterial. En förklaring är uppenbarligen att många har tröttnat på att behöva lägga en stor del av sin semester på att skrapa och måla om sitt hus, vilket gör att man söker andra lösningar, säger Anna Ranow, kommunikationschef på Cembrit.

Tråkigaste husprojekten i sommar

1: Skrapa och måla om husets fasad 41%
2: Städa garage, vind eller källare              26%
3: Tapetsera och inreda rum                  7%
4: Anlägga ny rabatt i trädgården       6%
5: Bygga uthus eller altan                         3%
6. Vet ej                                      17%

 

Om undersökningen:
Sifo-undersökningen gjordes under v 25 med 1164 personer som äger sitt eget hus.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...