Ny kartläggning av bostadsmarknaden 2022 visar: I Vänersborg och Nässjö sjönk bostadspriserna mest

av Admin

I Vänersborgs kommun sjönk bostadsrättspriserna mest under 2022 – ned hela 40 procent. Villapriserna backade mest i Nässjö, med en nedgång på 24 procent. Samtidigt har bostadspriserna ökat i flera kommuner under året. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Bostadsåret 2022 startade med fortsatt kraftiga prisuppgångar efter den exceptionellt höga efterfrågan på bostäder under pandemin. Mycket till följd av kriget i Ukraina skapade stigande räntor, hög inflation och elkris dock en rejäl inbromsning som kommer att påverka bostadsmarknaden även i år, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Vänersborgs kommun föll bostadsrättspriserna med hela 40 procent under året som gick, vilket är mest i landet. Även I Falköpings kommun backade bostadsrättspriserna kraftigt under 2022 med en nedgång på 37 procent. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings genomgång av bostadsprisernas utveckling under 2022, som gjorts med siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Många av de kommuner där villapriserna backat mest under året ligger i södra Sverige där elpriserna oftast är som högst. Bostadsköparna är oroliga för hur uppvärmningskostnaderna ska påverka deras boendeekonomi och för en stor del av villaägarna kommer elräkningen vara dyrare än räntekostnaderna nu under vintern, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna sjönk mest i Nässjö med en nedgång på 24 procent under året som gick. Även Skurup, Klippan och Lomma är kommuner där villapriserna backade med 20 procent eller mer under förra året. 19 av de 20 kommuner där villapriserna sjönk mest under 2022 ligger i elområde 3 eller 4, där elpriserna är som högst.

I en del kommuner ökade dock bostadspriserna under förra året. Sandviken står för den största prisuppgången på bostadsrätter, med en ökning på över 30 procent under 2022. I Forshaga kommun steg villapriserna mest – upp 16 procent under samma period.

– Många hushåll har fått det ekonomiskt tuffare den senaste tiden och antalet bostadsförsäljningar under förra året var betydligt färre jämfört med året innan. Trots det ser vi fler och fler tecken på ökad optimism och räknar med en återhämtning på bostadsmarknaden i vår, säger Marcus Svanberg.

Jämfört med 2021 sjönk antalet försäljningar av bostadsrätter under förra året med 11 procent, medan villaförsäljningarna minskade med 17 procent.

Här sjönk bostadsrättspriserna mest under året:

1. Vänersborgs kommun -40%
2. Falköpings kommun -37%
3. Oxelösunds kommun -31%

Här sjönk villapriserna mest under året:

1. Nässjö kommun -24%
2. Skurups kommun -21%
3. Klippans kommun -20%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

  1. Behåll värmen i huset
    Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

    2. Byt energisystem
    Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...